Anzer Balı Bir Tek Ölüyü Diriltemiyor !

Anzer Balı Bir Tek Ölüyü Diriltemiyor !
Bu yıl ortalama 700 liradan satışa sunulacak olan Anzer Balını özellikle kanser hastaları tercih ediyor.

Deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte, fantastik bir hikayenin parçası gibi duran Anzer Yaylası, havasıyla, suyuyla ve özellikle de bitki örtüsüyle çok özel bir yayla. Anzer Yaylasındaki bitki örtüsü ve hava, içerisinde barındırdığı tüm varlığa şifa kaynağı.

Yaylanın kendisine mahsus endemik dokusundan beslenen arıların balında diğer ballardaki komar çiçeği, böğürtlen, likapa, erik, armut, elma, czifin, kuş burnu, çam, kestane, ıhlamur, karayemiş, akasya vb. gibi bitkilerin özü bulunmuyor.

Kendine mahsus polen içeriği ile Anzer Balı, normal tüketimden ziyade ilaç olarak tercih ediliyor. Özellikle sindirimden kaynaklanan metabolik rahatsızlıklarda belirgin şekilde tedavi edici özelliğiyle bilinen Anzer Balı özellikle kanser hastalarının tercih ettiği bir ilaç.

ari-bal.jpg

Yörede baldan şifa bulmuş yüzlerce kişi var. Bunlar arasında özellikle dikkat çekenler ise kanser hastaları. Yayla sakinlerinde dikkat çeken bir husus ise yüksek rakıma bağlı olarak havanın soğuk olduğu zamanların fazla olmasına rağmen soğuk algınlıklarına bağlı hastalıklara rastlanmaması.

2013-2014 Anzer Balı sağımı (hasadı) yapıldı. Her bir numunesi Hacette Üniversitesinde tahlil edildikten sonra satışa sunulan Anzer Balı için bu yıl belirlenen fiyat, geçen yılki 650 liralık fiyatın üzerine %10 artışla ortalama 700 lira olarak düşünülüyor.

200´e yakın arıcının bulunduğu Anzer Yaylasında bal üreticiliği hassasiyetle takip ediliyor. Piyasadaki sahte ballara dikkat çeken üreticiler, vatandaşları anzer balı satın alırken sahte ballara karşı dikkatli olmaları ve etiketli, ambalajlı, tahlilli, Anzer Balını almaları hususunda uyarıyor. Ve ekliyorlar; tek yetkili merci ´Anzer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi´.

Anzer Balının sıradan bir gıda tüketim ürünü olmadığını söyleyen Anzer Balı üreticisi Osman Civelek, “Anzer Balı ilaç olarak kullanılmaktadır. Bugün tıbbın aciz kaldığı noktalarda, hekimlerimizin çaresiz kaldığı noktalarda Anzer Balını tavsiye ediyorlar. Anzer Balı bugün bir ilaçtır ve markadır. Sadece Anzer Balı değil, Rize´nin diğer yörelerinde de 300 liraya 400 liraya bal satılmaktadır. Yöremizin balı zaten farklı. Anzer Balının fizyolojik etkilerini göz önüne aldığımızda fiyatı çok da pahalı değil. Ayrıca kooperatifimiz balın tüm içeriğini devamlı surette tahlil ettirmektedir. 20 yıldan beri bu kooparatif görev yapmaktadır. Bizim amacımız burada halka hakiki balı tahlilli olarak, en kaliteli şekilde ulaştırmaktır. Biz de vatandaşlarımıza, tüketicilerimize rica ediyoruz; etiketli ambalajlı tahlili olmayan balı almasınlar. Bunun tek yetkili merci ´Anzer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi´dir. İnternette de sitesi vardır. ´Anzer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi´ni tıklayarak yetkili yerden Anzer Balı elde etmeye çalışsınlar ve diğer yerlerden de lütfen bal almasınlar diye uyarıyoruz.” şeklinde konuştu.

osman-civelek-anzer-bali.jpg

Anzer Balının lezzetinden ziyade bir ilaç olarak piyasada değerlendirildiğini de sözlerine ekleyen Civelek, “Anzer Balı mide hastalıkları, gastrit, ülser türü ve kanserin bir çoğunda da kullanılıyor. Yani bizim balımızı tüketen hastalarımız arasında en yoğunlukta olan kanser hastalarıdır. Kanser hastalarında çok büyük şifa kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Tabi ben hekim olmadığım için hangi konuda, hangi hastalığa iyi geldiğini çok net söyleyemiyorum. Fakat bize yönlendirilen hastaların, hekimlerimiz tarafından, hocalarımız tarafından bize gönderilen hastaların bir çoğu kanser hastasıdır. Bunlar arasında da ağırlıkta mide, gastrit, ülser hastaları geliyor. Aynı zamanda Anzer Balının, antioksidan özelliği olduğu için kan temizleyici bir özelliği de vardır. Hepatit hastalarında da çok sık kullanılmaktadır. Bizim birçok müşterimiz de hepatit hastasıdır.” dedi.

osman-civelek-anzer-bali-1.jpg