Anzer Balı niye azaldı?

Anzer Balı niye azaldı?
Rize Valiliği, balı ile dünyaca meşhur İkizdere'ye bağlı Anzer Yaylasında çiçekleme döneminde biçim yapıldığı için arıların yeterince çiçeklerden faydalanamadığını, buna bağlı olarak bal üretiminin düştüğünü bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bal üretimi yapılan Ballıköy köyünün toplam alanının 53 bin 800 dekar olduğunu, bu alanın 46 bin dekarlık kısmının yayla olduğunu belirtti. 

Yayladaki 46 bin dekarlık alanın büyükbaş ve küçükbaş hayvan otlatma kapasitesinin 2 bin 453 dekar olduğunun ifade edildiği açıklama, şöyle devam etti:

''Ballıköy köyünde 2 bin 500 küçük baş ve 300 büyükbaş hayvan mevcuttur. Yaylanın otlak alanının mevcut hayvan sayısı ile kıyaslandığında, yaylak alanları kapasitelerinin çok altında otlatıldığı ve ağır otlatma yapılmadığı anlaşılmaktadır. Yaylada az sayıda hayvan otlatıldığı için, ağır otlatmadan kaynaklanan ve çiçek populasyonunu olumsuz etkileyen herhangi bir durumun söz konusu olmadığı görülmektedir.''

Bölgenin her ne kadar yayla olarak bilinse de köy statüsünde olan bir yerleşim yeri olduğunun anlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu alanlarda ilgili köyde ikamet eden kişilerin kendi tasarrufunda olan tapulu çayırlık alanları mevcuttur. Ağırlıklı bal üretiminin yapıldığı alanlar buralardır. Çiçeklenmenin yoğun olduğu yerler ilgili köy halkının kendi tasarrufunda olan tapulu arazisi çayırlık alanlardır. Bu alanlarda çiçeklenme döneminde biçim yapıldığı için yeterince faydalanılmamakta ve bal üretimi düşmektedir. Bu çayırlık alanlarının çiçeklenme dönemi sonunda biçilmesi için 2007 yılında Tarım İl Müdürlüğü ve İl Mera Komisyonu tarafından İl Otlatma Planı hazırlanmış ve ilgili köye tebliği yapılmıştır.

Ancak ilgili çayırlık alanların kendi tapulu arazileri olması dolayısı ile tüm köyde bütünlük sağlanmamış ve çayırlık alanların biçimi çiçeklenme dönemi başında yapılmıştır. Bal üretiminin artırılması için çayırlık alanların biçimi mutlak suretle çiçeklenme dönemi sonunda yapılması sağlanmalıdır.''

Anzer Yaylasında bu yıl bal üretiminde geçmiş yıllara oranla büyük düşüş yaşanmış, yaklaşık 150 kilogram bal üretilebilmişti.