Artık Özel Araçlar Da Kış Lastiği Takmak Zorunda

Artık Özel Araçlar Da Kış Lastiği Takmak Zorunda
Türkiye'de 2012 yılında uygulanmaya başlanan kış lastiği takma zorunluluğunun alanı genişletildi.

Türkiye'de 2012 yılında uygulanmaya başlanan kış lastiği takma zorunluluğunun alanı genişletildi. Ticari araçları kapsayan uygulamaya bu yıl ilk defa özel araçlar da dahil edildi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, uygulamayı desteklediklerini bildirdi.

2012 yılından bu yana uygulamada olan ve ticari araçları kapsayan kış lastiği takma zorunluluğu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 1 Nisan'da yayınlanan tebliğ ile genişletildi. "Ülkemiz karayollarında seyreden yabancı plakalı araçlar da dahil olmak üzere ticari ve özel tüm araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir" ifadelerinin yer aldığı tebliğ ile özel otomobiller dahil tüm otomobiller bu kış itibariyle zorunlu olarak kış lastiği takacak. 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasındaki 4 aylık zaman dilimi kapsayan uygulamada, kış lastiği takmadığı tespit edilen araçlara ise 625 TL para cezası kesilecek. Belirlenen tarihlerde şehirlerarası yolculuk eden tüm araçlar kış lastiği takmak zorundayken, şehir içindeki seyahatlerde kış lastiğinin takılıp takılmayacağı valilik tarafından belirlenecek.

Uygulama hakkında değerlendirmelerde bulunan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, 2012'de alınan kararı teyit eden bir karar olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda bölünmüş yollarda, otobanlarda kış lastiği takmayan araçların zincir taksalar dahi kar engeline takıldığını vurgulayan Apaydın, "Sayın Başbakanımız o zamanlar Ulaştırma Bakanımızdı, "yollarda kar değil tır temizliyoruz" demişti. Tırlardan yolu açamamışlardı. Kış lastiği uygulaması gerçekten şehirlerarası yollarda ve kışı ağır geçiren şehir merkezlerinde sürücüleri bayağı rahatlattı. Önce sürücülere bir külfet gibi geldi "bu da nereden çıktı" diye yorumladılar. Fakat daha sonradan insanlar alıştı ve bugün yasal süre başlamadan dahi sürücüler kış lastiklerini araçlara takıyorlar" diye konuştu.

"1 ARALIK'TAN İTİBAREN KIŞ LASTİĞİ TAKMAK ZORUNLU"

Apaydın, 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arısında kış lastiği takma zorunluluğunun getirildiğini belirterek, şehir içi seyahatlerde bu uygulama ile ilgili valilere yetki verildiğini, valilerin kararı ile bu tarihin 1 ay ileri veya geri bir tarihe çekilebilineceğini söyledi. Apaydın, "Ancak burada bir eksiklik vardı, 1 Nisan 2017'deki yönetmelikle bunu değiştirdiler. Ne oldu, bu şehirlerarası yollarda veya şehir içerisinde sadece ticari araçlar çalışmıyor, aynı zamanda özel otomobiller de çalışıyor. Bu yolu beraber kullanıyoruz. Onların kapattığı bir yolda ticari araç da kalıyor. Ticari aracın kapattığı yolda o da kalıyor. 1 Aralık'tan itibaren karayoluna çıkan veya şehir içerisinde seyahat eden tüm araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Bunu yürekten destekliyoruz. Kış lastiği olmayan araçlar yollarda kalıyor, aileleriyle perişan oluyorlar" şeklinde konuştu.

"625 TL PARA CEZASI UYGULANACAK"

Uygulamanın sürücülere külfet getirmediğini vurgulayan Apaydın, kış lastiğinin uzun süreler kullanılabileceğini kaydetti. Uygulamayı desteklediklerini dile getiren Apaydın, "Umuyoruz ki herkes bu lastikleri kullanır. Efendim "benim zincirim var, takozum var, çekme halatım var, bu kış lastiğini takmasam olur mu?" düşüncesini bırakmaları lazım. Ne olursa olsun 1 Aralık'tan itibaren aracın direksiyonuna çıkıyorsanız kış lastiğiniz olacak. Eğer olmazsa 625 TL gibi bir para cezası uygulanacak. Dolayısıyla her görüldüğü yerde de bu cezayı yiyecek. Zaten iki defa ceza yediği zaman lastiğin parası çıkmış oluyor" ifadelerini kullandı.

(Abdullah Sarica - İbrahim Berat Yılmaz/İHA)

Artık Özel Araçlar Da Kış Lastiği Takmak Zorunda

Artık Özel Araçlar Da Kış Lastiği Takmak Zorunda

Kaynak:IHA