Artvin Barajı Su Tutmaya Başladı

Artvin Barajı Su Tutmaya Başladı
Çoruh Nehri üzerinde bulunan 10 baraj ve HES projelerinden biri olan Artvin Barajı su tutmaya başladı.

Türkiye'nin kuzeydoğu bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde, Orta Çoruh Havzası'nda bulunan Artvin Barajı ve HES projesi tamamlandı.

Çoruh Nehri Projeleri kapsamında yer alan Artvin Barajı ve HES Projesine Doğuş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından 01 Ocak 2011 tarihinde inşaat faaliyetlerine başlanmış ve inşaat çalışmalarının tamamlanması ile rezervuarda su tutma işlemine başarıyla tamamlandı. Dere yatağından 135 metre, temelden ise 180 metre yüksekliğe sahip olan beton ağırlık tipindeki baraj 2 üniteden oluşurken, 332 MW (2x166 Megavat) kurulu gücü ile yıllık ortalama 1 milyar 26 bin kilowatt saat enerji üretimi yapılması planlanıyor.

Artvin Barajı'nın elektrik üretmeye başlaması ile birlikte il sınırları içerisinde Çoruh Nehri üzerinde 4.cü baraj ve hidroelektrik santralinde elektrik üretimine başlanması planlanırken, yükseltisi bakımında il sınırları içerisinde en yüksek üçüncü baraj ve HES projesi olan Artvin Barajı, Narlık Köyü ile Zeytincik Köyü sınırları arasında inşa edildi.

Güzergahında kalan Demirkent köyünün bir mahallesi, Esenyaka Köyü'nün ve Tarakçılar Köyü'nün arazileri, Sebzeciler Köyü'nün mahalleleri, İnanlı Köyü tamamen su altında kalırken, Çağlayan köyü de şalt sahası olarak kullanıldı. Ayrıca Havuzlu köyünün bir kısmı su altında kalırken, bu köyde de heyelan riski nedeniyle bir kısmı daha istimlak edildi. Artvin Barajı ve HES inşaatı nedeniyle istimlak edilmesi gereken bölgelerdeki hak sahibi vatandaşların yüzde 93'ü ile rıza en anlaşma sağlanarak istimlak işlemleri gerçekleştirilirken, istimlak edilen bölgelerdeki vatandaşlar mağdur edilmeyerek enkazlarını almaları ve nakliyeleri de müteahhit firma tarafından ödenerek sağlandığı öğrenildi. Kalan yüzde 7'lik vatandaşların Yusufeli Tapu Müdürlüğü'nde tapu satışı veremedikleri için kamulaştırma yöntemi ile satın alındı. Satın alınan yerler hazineye devredilirken ve intibak hakkının korunduğunu belirtildi.

2016'DA ELEKTRİK ÜRETİMİNİN BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Artvin Barajı ve HES, Kemer ağırlık biçiminde planlanan baraj, temel kayasından itibaren 180 metre yüksekliğe sahip oldu. Kret uzunluğu 277,9 metre, beton gövde hacmi ise 950 bin metreküp olarak iki üniteli inşa edildi. Projenin en iyi şekilde işleyebilmesi için yaklaşık olarak 8 milyon metreküp hafriyat, 1 milyon 600 bin metreküp çeşitli sınıf beton, 480 bin ton çimento, 21 bin ton betonarme demir işleri yapıldı. Püskürtme beton, cebri boru, iksa, kalıp ve iskeleler, santral gezer vinci, ızgara, yol kaplamaları, demir kapak ve kapak kaldırma tertibatları inşaat süresince uygulanan işlemler olduğu bildirildi. 15 Aralık 2010'da variant ve derivasyon tünelleri yapımına başlanan, bin kişinin görev aldığı projenin yaklaşık 60 ayda tamamlanması Artvin Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin, 1 Ocak 2016'dan itibaren iki ünitesiyle birlikte elektrik üretimine geçmesi planlanıyor.

Artvin Barajı Su Tutmaya Başladı

Artvin Barajı Su Tutmaya Başladı