Artvin’de Maden Gerginliği

Artvin’de Maden Gerginliği
Artvin'da Kafkasör Yaylası'nda bulunan Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde bölgeye gelişi dün akşamdan bu yana gerginliğe yol açtı.

Artvin'de, madencilik faaliyeti yapılması planlanan Cerattepe bölgesine giden yolu kapatan, maden şirketi yetkilileri ve iş makinelerinin bölgeye geçişine izin vermeyen gruba, güvenlik güçleri müdahale etti.

Artvin Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi" kapsamında, ilgili şirketin çalışmalara başlamak üzere iş makineleriyle maden sahasına çıkacağını duyan çevreci gruplar ve vatandaşlar, sabah saatlerinde Çamlık Mahallesi mevkisinde yaklaşık 200 araçla yolu kapattı.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve bazı siyasi parti yöneticilerinin de bulunduğu grup, şirket yetkilileri ve iş makinelerinin geçişine izin vermedi.

artvin’de-maden-gerginligi-(1).jpg

Güvenlik güçlerinin aldığı tedbir sonrası, iş makineleri maden sahasına gitmek için hareket edince vatandaşlar tepki göstererek müdahalede bulundu.

Bunun üzerine güvenlik güçleri, biber gazıyla kalabalığa müdahale etti. Vatandaşların taş atarak karşılık verdiği güvenlik güçleri, grubun ilerlemesini kalkanlarla engelledi. Biber gazından etkilenen bazı kişilere sağlık ekipleri olay yerinde müdahale ederken bazıları Artvin Devlet Hastanesi acil servisine giderek ayakta tedavi oldu.

Atılan taşlar nedeniyle bölgedeki bazı araçların camları kırıldı. Güvenlik güçleri, müdahalenin ardından geri çekilirken, toplanan kalabalık bekleyişini sürdürüyor. İş makineleri ise ilerleyemediği için aynı noktada bekletiliyor.

CHP milletvekilleri Bayraktutan ve Karadeniz, Artvin Valiliğine gelerek Vali Kemal Cirit ile bir süre görüştü. Vali Cirit'in konuyu İçişleri Bakanlığı yetkililerine ileteceğini söylemesi üzerine bekleyişin devam ettiği belirtildi.

artvin’de-maden-gerginligi-(2).jpg

- Esnaf tepki amacıyla kepenk kapattı

Bu arada, Artvin'de esnafın büyük bölümü, planlanan madencilik faaliyetine tepki amacıyla kepenk kapattı. İl merkezinde 10 işletme açık kalırken, 100'e yakın iş yerinin kapalı olduğu gözlendi.

İş makinelerinin bekletildiği bölgede, yaklaşık 2 bin kişinin beklediği kaydedildi.

Çevik kuvvet polis ekipleri konvoy ile toplanan protestocu grubun arasında barikat kurarak maden şirketinin araçlarına yaklaşmalarına izin vermezken,CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, dün geceden bu yana bölgede bulunduklarını anlattı. Bayraktutan "Diğer illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinli'nin burnu kanarsa; bunun hesabını kimse veremez" dedi.

Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e telefonla ulaşarak Artvin'de güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya geldiğini anlattı. Bayraktutan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da arayarak, Artvin'deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletilmesi ve çözüm bulunmasını rica etti. Zaman zaman elinde megafonla kalabalığa seslenen Bayraktutan, çevrecileri sakinleştirmeye çalıştı.

artvin’de-maden-gerginligi-(3).jpgartvin’de-maden-gerginligi-(4).jpg