Artvin’de Sağanak Yağış Ve Fırtına Etkili Oldu

Artvin’de Sağanak Yağış Ve Fırtına Etkili Oldu
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde dün geceden bu yana etkili olan şiddetli fırtına ve sağanak yağış Artvin’de de hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Artvin’in Arhavi ilçesinde dün geceden itibaren başlayan yağışlar nedeniyle su seviyesi yükselen Kaprisya Deresi de taştı. Dereler yolları aldı, köy yolları geçit vermez duruma geldi.

Karayolları, İl Özel İdaresi ekipleri selin etkili olduğu alanlarda yoğun çalışma yaparak selin meydana getirdiği zararları bertaraf etmek için yoğun mesai harcıyor. Kaprisya Deresi’nin Arhavi ilçe merkezinden geçtiği kısımda ilçe merkezinin yolunun önemli kısmına hasar verdiği gözlendi. Kaprisya deresi üzerinde bulunan asma köprülerde derenin sularına yenik düştü.

artvinde-firtina-(2).jpg

Arhavi’de yoğun yağmur sadece dereleri büyütmedi. Yoğun yağmur sebebiyle denizde büyüdü. Dalga büyüklüğünün yer yer 2 metreyi geçtiği Arhavi’de deniz Samsun-Sarp Otoyolu’nun Arhavi-Hopa çevre yolu geçişini teslim aldı. Dalgalar nedeniyle çevre yolu geçit vermez duruma gelirken, çevre yolunun deniz tarafına park etmiş araçlarda dalgalardan zarar gördü. Polis ve jandarma ekipleri yolu ulaşıma kapatırlarken, ulaşım eski yoldan verilmeye başlandı. Hasar gören araçlar ise olay yerinden çekilmeye çalışıldı.

artvinde-firtina-(1).jpg

Yağan yağmurun etkili olduğu bir başka yerde Hopa ilçesi oldu. Hopa ilçesinde de yağan yağmur nedeniyle bir çok derenin taştığı gözlendi. Hopa Deresi’nin büyümesi ile birlikte de Hopa Merkez’de bulunan köprülerin bir bölümünü de sel aldı. Etkili yağış nedeniyle Hopa’nın Kemalpaşa Beldesi’nde de benzer manzaralar yaşandı. Kemalpaşa beldesinde derelerin taştığı ve yer yer şehir merkezinin bir bölümünde işyerleri ve evlerin alt kısımlarını su bastığı görüldü. Kemalpaşa merkezden geçen iki derede de etkili yağış nedeniyle yollarda büyük hasar meydana geldiği gözlendi.

artvinde-firtina-(4).jpg

Artvin'in Borçka ilçesinde de etkili sağanak yağış nedeniyle İçkale Deresi coştu. İlçede etkili olan yağışlar sonrasında İçkale Deresi'nin taşması sonucu Borçka-Hopa Zalona Deresi’nin de kabarması sonucu su köprü üzerinde yürüdü ve karayolu ulaşıma bir süre kapatıldı. İlçeye bağlı Demirciler, Kaleköy ve Çifte Köprü’de dere kenarlarında oturan aileler evlerini terk etmek zorunda kaldı.

artvinde-firtina-(3).jpg

VALİ CİRİT FACEBOOK'TAN AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan Artvin Valisi Kemal Cirit, selden dolayı Artvin ve ilçelerindeki yaşanan manzarayı ortaya koyan fotoğrafları kendi facebook sayfasından paylaştı. Herkese geçmiş olsun mesajı da ileten Vali Kemal Cirit, seldeki zararın en aza indirilmesi ve vatandaşların zarar görmemesi için mücadele edildiğini ifade etti. Artvin Valisi Kemal Cirit kendi facebook sayfasında yaptığı açıklamada “Yağış Dönemi... Özellikle sahil ilçelerimiz Hopa ve Arhavi ciddi anlamda etkilenmiş durumda. Karayolları, DSİ ve Afad ekiplerimiz Kaymakamlarımızın koordinesinde çalışmakta... Hopa'da kapalı köy yolu yok Ancak Başoba Köyümüzde tahribat yoğun. Hopa Artvin yol güzergahındaki heyelan sabah saatlerinde (Sanayiin üst kesimi) kaldırıldı. Arhavi'de Çifteköprü yolu kapalı ve patika seviyesine inmiş olup vatandaşlarımızın diğer güzergahı kullanmaları rica olunur. Bu köylerimize Güneşli yolundan bağlantı sağlanmaktadır. Arhavi ve Hopa'da Bütün köylerimiz yağıştan etkilendi. Mal ve can kaybının olmaması sevindirici olup tehlike arz eden bazı evlerimiz boşaltılmıştır... Bilginize” ifadelerine yer verdi.

artvinde-firtina-(11).jpg

artvinde-firtina-(5).jpg

artvinde-firtina-(6).jpg

artvinde-firtina-(7).jpg

artvinde-firtina-(8).jpg

artvinde-firtina-(9).jpg

artvinde-firtina-(10).jpg