Artvin'deki Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli açılışında kriz !

Artvin'deki Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli açılışında kriz !
Artvin’de yapılan Türkiye’nin en büyük Atatürk Anıtı’nın açılışı ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Sınıfında dünyanın en büyük üçüncü büyük anıtı olma özelliğini de taşıyan Artvin il merkezindeki Atatepe’ye inşa edilen Atatürk Anıtı’nın açılışı bugün 19 Mayıs 2012 Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nda gerçekleştirilecek.

Artvin Valiliği, 19 Mayıs 2012 Cumartesi günü saat 10.00’da bayram törenlerini burada yaparak aynı zamanda anıtın açılışını da gerçekleştirme kararı alırken, anıtın yapımını üstlenen Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı da aynı gün saat 14.00’da ikinci bir açılış töreni düzenleyecek.

Anıtın açılış töreni yaşanan bazı gelişmelere ilişkin vakfın kurucusu Sıtkı Kahvecioğlu, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak Atatürk Anıtı’nı hiçbir kimseye vermeyeceğini açıklayarak bir takım iddialarda bulunmuştu. Bu açıklamaların ardından ise açılış törenine gelmesi beklenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da açılış törenlerine katılma programını iptal ettiğini açıkladı.

İşte yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından konunun bir diğer tarafı olan Artvin Valiliği’nden de bir açıklama geldi. Artvin Valisi Necmettin Kalkan, konuya ilişkin yapılan açıklamada, Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı’nın sponsorluk sözleşmesine uygun davranmadığı ve kamuoyunu yanılttığı ifade edildi.

Artvin Valiliği tarafından yapılan açıklamada “19 Mayıs Törenleri kapsamında, Artvin'de yapımı tamamlanan Atatürk Anıtı açılışı ile ilgili olarak bazı yayın organlarında çıkan haber/yorumlar nedeniyle halkımızı bilgilendirme amaçlı basın açıklaması yapma zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle, Anıtın da içinde bulunduğu alanın tamamı kamuya aittir, herhangi bir şahsa veya vakfa ait değildir. Sponsorluk sözleşmesine göre, yapımı tamamlanan tesisin idareye teslimi her türlü açıklamadan uzaktır. Anıtın alt bölümünü, Sponsor Vakfın idareye devretmemesi ve restoran olarak işletmesi Sponsorluk Sözleşmesi’ne aykırıdır” denildi.

ataturk-aniti-artvin-1.jpg

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bahse konu Anıtın da içinde bulunduğu Artvin Merkez Dere Mahallesi Top Tepe Mevkiindeki 7.422 M2 orman alanı, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, atış poligonu binası, açık atış poligonu, sporcu dinlenme ve bekleme salonu (kafeterya) ve otopark yapılmak üzere, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne 20 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığınca onaylı projenin yapımı için 15.02.2010 tarihinde Artvin Valiliği adına Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Sıtkı Kahvecioğlu Eğitim Spor Turizm ve Yaşlılar Huzurevi Vakfı arasında sponsorluk sözleşmesi yapılmıştır. İsim hakkı vakfa aittir. Söz konusu tesislerin bünyesinde sponsor vakıf tarafından 22 metre yüksekliğinde Atatürk Heykeli yaptırılmıştır. Anıt ve kafeterya inşaatı tamamlanmış, atış poligonu inşaatı ise henüz tamamlanmamıştır. Valiliğimizce; söz konusu kamuya ait tesisin, inşaatı tamamlanan kısmının yani Anıt'ın açılışının Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılmak üzere gerekli hazırlıklar; ilgili mevzuat gereğince 19 Mayıs İl Kutlama Komitesince yapılmıştır. Komitenin yapmış olduğu hazırlık toplantısına Sponsor Kahvecioğlu Vakfı yazılı olarak davet edilmiştir. Vali Yardımcısı başkanlığında yapılan toplantıya, Vakıf Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu yanına yerel basın mensuplarını da alarak katılmış ancak daha toplantının başında açılışın sadece kendilerinin belirlemiş olduğu saatte yapılacağını belirterek toplantıyı terk etmiştir. Buna rağmen, komite tarafından hazırlanan programa ilişkin davetiye Vakfa gönderilmiştir. Vakıf Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu’nun kendisinin davet edilmediğine ilişkin beyanatlarına rağmen, kendisine gönderilen davetiyeye karşılık Valilik Makamına hitaben yazmış olduğu cevap mektubu ekte halkımızın takdirine sunulmuştur. Bahse konu yerin idareye devir edilmemesi ve restaurant olarak işletilmesinin; Sponsorluk Sözleşmesine aykırılık teşkil edeceği şeklindeki görüşümüz, ilgili Vakfa aktarılarak, söz konusu tesisin sözleşme gereğince yapımı tamamlandıktan sonra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne devir işlemlerinin yapılması gerektiği bildirilmiştir.”