Artvinliler'den Tarihi Berta Köprüsü Üzerinde Horonlu Protesto

Artvinliler'den Tarihi Berta Köprüsü Üzerinde Horonlu Protesto
Artvinliler, baraj suları altında kalacak olan Artvin'deki Tarihi Berta Köprüsü üzerinde horonlu protesto gösterisinde bulundu.

Artvin’de “Oyunlarımız bozulmasın Berta Köprüsü su altında kalmasın” sloganıyla yola çıkan 50 yaş üstü bir grup Artvinli, tarihi Berta Köprüsü üzerinde horon oynayarak protesto gösterisi düzenlediler.

Çoruh Nehri’nin bir kolu olan Şavşat Deresi’nin üzerinde bulunan ve yıllar önce Artvin’in Ardanuç, Şavşat ve yöredeki köylerle bağlantısını sağlayan tarihi Berta köprüsü ilginç bir protesto gösterisine tanık oldu. 1878’de gerçekleşen Artvin’in Ruslara terk edilmesinden önce, stratejik önemine binaen Osmanlılar tarafından yaptırılan, önemli bir onarım geçirmeden günümüze sağlam olarak ulaşan köprü, 1980’li yıllarda yapılmış. Yapımı devam eden Artvin Deriner Barajı tamamlandığı zaman sular altında kalacak olan tarifi Berta köprüsü son 3 yıldır gerek Artvinli vatandaşlar gerek sivil toplum örgütleri tarafından Berta köprüsünün sular altında kalmaması için çaba gösteriliyor.

artvinlilerden-tarihi-berta-koprusu-uzerinde-horonlu-protesto-1.jpg

Bu eylemlerin en sonuncusu ise 50 yaş üzeri Artvinli vatandaşların otantik halk oyunu gösterileri oldu. İçlerinde iş adamları, müteahhit, esnafların bulunduğu 50 yaş üzeri Artvinliler tarihi Berta Köprüsü’nün üzerinde Artvin halk oyunu oynayarak Deriner Barajı altında kalacak olan köprülerini kurtarmak istiyorlar.

artvinlilerden-tarihi-berta-koprusu-uzerinde-horonlu-protesto-2.jpg

Bu protesto gösterisine katılan Artvin Ardanuç İlçesi Belediye Başkanı Yıldırım Demir, “Bu Deriner barajı başladığından beri 12 -13 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Tabi çok büyük bir devlet yatırımı yapılıyor. Enerji üretmek için Artvin’de de çok az sayıda tarihi eser su altında kalıyor. Bunlardan biri ve en büyüğü Berta köprüsü aslında Osmanlının da Doğu Karadeniz ki nadide eserlerinden birisi hem tarihi hem kültürel hem bu coğrafya yaşayan insanların Çoruh’a altın bilezik geçirerek dedikleri benim ataların yüz yıllar önce yapmış. Yeni bir altın bilezik için bir başkasını feda ediyoruz. Biz bununla ilgili Kültür Bakanlığını, DSİ’e müracaat ettik. Şunun da altını çizeyim devlet su işlerinde baraj yapımında tarihi eserler için özel ödenek var ama bu Artvin’de kullanılmamıştır. Acaba Artvinli’nin mi bir suçu var yoksa bu köprüyü yapanların mı yoksa üzerinden geçenlerin mi ?” dedi.

artvinlilerden-tarihi-berta-koprusu-uzerinde-horonlu-protesto-3.jpg