ASELSAN'ın geliştirdiği telsizler cep telefonu gibi

ASELSAN'ın geliştirdiği telsizler cep telefonu gibi
ASELSAN, geliştirdiği haberleşme sistemiyle yeni nesil telsizleri adeta birer cep telefonuna dönüştürdü. Kurulan alt yapı sayesinde SMS gönderebilen telsizler, modem gibi de kullanılabiliyor.

ASELSAN, geliştirdiği haberleşme sistemiyle yeni nesil telsizleri adeta birer cep telefonuna dönüştürdü. Kurulan alt yapı sayesinde SMS gönderebilen telsizler, aynı zamanda bir modem gibi kullanılarak fotoğraf ve video gibi verilerin bilgisayar üzerinden transferine olanak sağlıyor.

ASELSAN'ın, sabit ve cep telefonu şebekelerinden bağımsız olarak kurduğu alt yapı sayesinde örneğin İstanbul'daki bir görevli, gerek duyduğunda telsizindeki tuşları kullanarak Bursa'daki meslektaşıyla başka kimsenin duyamayacağı şekilde iletişim kurabiliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre ASELSAN, terör, kriz ve afet durumlarında haberleşmenin devamlılığını sağlamak amacıyla yaklaşık 10 yıl önce sayısal telsiz sistemi üzerinde çalışmalara başladı. Yaklaşık 5 yıl süren sistemin yazılım geliştirme çalışmalarında 50 Türk mühendis görev aldı. Sistemin AR-GE çalışmaları için ise 40 milyon dolar harcandı.

Telsiz haberleşme sisteminin alt yapısı için 20 şehre 9 büyüklüğündeki depreme ve şiddetli fırtınalara dayanacak şekilde tasarlanan baz istasyonları ve anten kuleleri kuruldu.

ASELSAN yetkilileri, sistemin şu anda İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın da aralarında bulunduğu 20 ili kapsama alanına aldığını, bunun dışında 15 ilde de altyapı kurulumunun gerçekleştirildiğini belirttiler.

Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşmesi Sistemi'nin Türkiye'deki ilk uygulamasının Jandarma Genel Komutanlığı için Aydın bölgesinde gerçekleştirildiğini ifade eden yetkililer, 2016 yılına kadar tüm illerde sistemin altyapısının kurulacağını bildirdiler.

Bu sistemin, Türkiye'nin en büyük entegre, sayısal telli ve telsiz haberleşme sistemi olduğunu ifade eden yetkililer, ''Sistem, bilgiye süratli ve zamanında ulaşılmasını sağlayarak koordinasyonu hızlandırıyor ve asayiş hizmetlerinin süratli bir şekilde yapılmasına olanak veriyor'' dedi.

Sistemin sadece güvenlik güçleri tarafından kullanılmayacağını ifade eden yetkililer, sabit ve cep telefonu şebekelerinin çöktüğü büyük deprem ve afetlerin meydana gelmesi halinde de valilikler, belediyeler ve sivil savunma ekiplerinin ASELSAN'ın kesintisiz sayısal telsiz sistemi ile koordine olabileceğini belirttiler.

Kurulan haberleşme sistemi sayesinde yeni nesil telsizlerle SMS gönderilebildiğini, telsizlerin bir modem gibi kullanılabildiğini ifade eden yetkililer, şu bilgileri verdi: ''Örneğin trafikten veya asayişten sorumlu bir görevli, bu sistemi kullanıyorsa telsizini yanında bulunan dizüstü bilgisayara bağlayarak Ankara merkezli veri tabanına ulaşabiliyor ve kişilere ait genel bilgi taraması yapabiliyor. Kayıp şahıs - araç bilgisi, sürücü belgesi, araç ve silah ruhsatı gibi sorgulamaları anında yapabiliyor. Bu şekilde asayiş hizmetleri de hızlanıyor.''

ASELSAN'ın yeni nesil dijital telsizlerinin ABD'de de büyük ilgi gördüğünü ifade eden yetkililer, bu ülkenin polis ve itfaiye kurumlarına 6 bin telsiz satıldığını kaydettiler.

Yetkililer, sistemin tümüyle Türk mühendislerince tasarlanmış olmasının ileriye dönük yeni uygulamaların sisteme kazandırılmasını ve yedek parça teminini ve hızlı bakım-onarımını mümkün kıldığını kaydettiler.