ASKON Rize Şubesi Başkanı Karakoyun: Yaş Çaya Yüzde 13 Zam Yapılması ve Kuru Çaya Zam Yapılmaması Büyük Bir Hatadır

ASKON Rize Şubesi Başkanı Karakoyun: Yaş Çaya Yüzde 13 Zam Yapılması ve Kuru Çaya Zam Yapılmaması Büyük Bir Hatadır
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Rize Şubesi Başkanı Recep Ali Karakoyun, tarımdaki maliyetlerin yüzde 50’lere varan artış gösterdiği dönemde yaş çaya yüzde 13 zam yapılmasının ve kuru çaya zam yapılmamasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Rize Şubesi Başkanı Recep Ali Karakoyun, tarımdaki maliyetlerin yüzde 50’lere yakın arttığı dönemde yaş çaya yüzde 13 zam yapılmasının düşük bir oran olduğunu kaydederek, “Yaş çay fiyatı belirlenirken destekleme bedeli ile birlikte 1 TL’ye yakın artış yapılması ve yaş çay ile kuru çaya aynı anda zam yapılması talebimiz gerçekleşmiş olsaydı bugün hem üretici hem sanayici kazanabilirdi” dedi.

ASKON Rize Şubesi Başkanı Recep Ali Karakoyun, yaptığı açıklamada, tüm girdilerde artış yaşanmasına rağmen 2019 ve 2020 yılının kuru çay zamları yapılmadığından 2020 sezonunda yine yaş çay taban fiyatının altında çay alınacağı uyarısında bulunduklarını belirterek, kuru çay zammının bir an önce gerçekleşmemesi halinde düşük fiyattan yaş çay alımının önüne geçilmesinin mümkün olmayacağını ve yaş çay zammı için konuşan siyasi muhalefet partilerin tepki alacaklarını düşündüklerinden kuru çay zammını ağızlarına almadıklarını kaydetti.

ASKON Rize Şubesi olarak günlerdir bunun mücadelesini verdiklerini ve ilgili STK’lar ile bir araya gelerek bir dizi çalışma yürüttüklerini kaydeden Karakoyun, bu çalışmalara Rize Ticaret Borsası ve Çay Sanayicileri Derneğinin destek vermesine rağmen, Rize Ticaret ve Sanayi Odasının alternatif bir çözüm üretmemesine rağmen destek de vermediğini dile getirerek, “Bizim en çok üzerinde durduğumuz konuların başında yaş çay ile kuru çaya aynı anda zam yapılması geliyordu. Fakat bu çağrımıza kulak verilmedi. Yaş çaya enflasyonun biraz üstünde zam yapıldı. Biz ise destekleme bedeli kullanılarak bu zammın 1 TL’ye kadar çıkarılmasını talep ediyorduk. ASKON olarak günlerdir bunun mücadelesini veriyorduk. İlgili STK’ları topladık. Yaptığımız çalışmaya Rize Ticaret Borsası ve Çay Sanayicileri Derneği destek verdi. Rize Ticaret ve Sanayi Odası çalışmamıza destek vermedi, alternatif bir çözümde bulmadı. Aynı zaman da sanayici desteklenmedi.” dedi.

Karakoyun, 2017 ve 2018 yıllarında kuru çaya zam yapılmadığı 2019 yılında ise iki kez yüzde 15 oranında zam yapıldığı hatırlatmasında bulunarak şuan itibari ile tüm girdilerin pahalandığı bir dönemde bulunmamıza rağmen 2019 ve 2020 yılının kuru çay zamlarının yapılmadığından özel sektörün düşük fiyatlarla çay alımında bulunacağı uyarısında bulunduklarını kaydederek, “Bu bağlamda eğer kuru çay zammı yapılmaz ise 2020 sezonunda yaş çay taban fiyatı altında yine çay alınacağını söylemiştik. Bugün yaş çay zammı için konuşan siyasi muhalefet partileri, tepki alacaklarını düşündüklerinden kuru çay zammını ağızlarına almıyorlar. Hesap etmedikleri konu eğer siz piyasa şartlarını düzeltmezseniz, düşük fiyattan yaş çay alımının önüne geçemezsiniz. Bugün tarımdaki maliyetlerin yüzde 50’lere yakın arttığı dönemde yaş çaya yüzde 13 zam yapılması ve kuru çaya zam yapılmaması büyük bir hatadır. Biz ASKON olarak hala aynı söylemimizdeyiz. Yaş çay desteklememe miktarında ciddi bir artış yapılıp hem üretici hem sanayici kazanabilirdi. Bugün ÇAYKUR’un maliyet fiyatına çay sattığı dönemde özel sektör yaş çay taban fiyatı altına inmeden çay alımı yapamaz. Bunların önüne geçmemiz için acilen kuru çaya zam yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

Karakoyun, son olarak sektörün içerisinde yer alan büyük bir özel sektör firmasının çay üreticisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ÇAYKUR yaş çay taban fiyatının altındaki fiyatlarda alım yapacağına dair kısa mesaj (SMS) gönderdiğini belirterek mesajda bir hafta sonra ödeme koşulu ile yaş çay alımlarının 3 TL’den yapılacağının kaydedildiğini söyledi.