Aslan: Çaykur’da Yalan Balonu Patladı!

Aslan: Çaykur’da Yalan Balonu Patladı!
DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, Çaykur’da yalan balonunun patladığını, Çaykur'daki mevsimlik işçilerin kadro, işsizlerin ise mevsimlik işçi alımlarını beklediğini söyledi.

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, Çaykur’da yalan balonunun patladığını ifade ederek, “Çaykur’da çalışan mevsimlik işçiler kadro bekliyor, mevsimlik işçi alımları beklenti yaratmaktan öte gidemedi, çay fiyatı çay borsasını değil üreticiyi memnun etmeli.” dedi.

Aslan yaptığı açıklamada, “ÇAYKUR işçisinin yaşadığı sorunlar giderek büyümektedir. Yaşanan yetki karmaşaları, mahkemeler, yandaş ve bürokrat sendikal anlayış nedeniyle, ÇAYKUR işçisi fiilen sendikasız hale getirilmiştir. Genel müdürlük tarafından imzalandığı söylenen ve aidat kesilen TİS, işçilerden gizlenmekte ve işçilerimiz seçimler geçene kadar oyalanmak istenmektedir. Öz Gıda-İş sendikasına üye kazandırmak için tüm imkânlarını seferber eden ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, ilgili kurumlar, amirler, memurlar ÇAYKUR işçisinin geleceğini karartmak için el birliğiyle çalışıyorlar. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve bürokratik sendikal anlayış vaatler vermeye, umut tacirliği yapmaya devam ediyor.” dedi.

Aslan, Çaykur’un alımını yapacağı 3500 mevsimlik işçi başvurularının halen daha ne zaman başlayacağının belirsizliğini koruması ve hiçbir Çaykur yetkilisinin gecikmekte olan işçi alımlarıyla ilgili açıklamada bulunmaması dolayısıyla, “2500-3000 mevsimlik işçi alınacağı sözleri beklenti yaratmaktan öteye geçememiş ve yalan balonu patlamıştır. ÇAYKUR’da işçi açığı giderek artmakta, mevsimlik işçilerin kadro beklentisi devam etmektedir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları ile çayımızın geleceği üzerindeki tehdit giderek büyümektedir. Yeni bir çay toplama sezonu yaklaşırken, çay üreticisinin sorunları ve çayın gerçek değerinden alım işi belirsizliğini koruyor. Çay taban fiyatı belirlenirken, çay borsası değil, üreticilerin talepleri dikkate alınarak çay taban fiyatı belirlenmelidir. “ diye konuştu.

İşsizlerin, insan onuruna yaraşır işlere kavuşturulması için öncelikle çalışma sürelerinin düşürülmeli gerektiğini kaydeden Aslan sözlerini, “İşçilerin en temel hakkı olan sendika ve toplu sözleşme hakları tanınmalıdır. Kayıt dışı çalışma, işten atmalar ve taşeronlaştırma yasaklanmalı, işçi ücretleri yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Sendikamız ve ÇAYKUR işçileri bu taleplerin savunucusu ve mücadelecisi olacaktır.” şeklinde tamamladı.