Aslanların isyanı!

Aslanların isyanı!
Yıllardan beri ihalelerde 'adrese teslim' şartnameler hazırlandığını dile getiren Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Koca, hükümetten bu konuya müdahale etmesini istedi.

İş dünyasında da şike var!..

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Koca, ABD'nin notunun bugün değil 2008 krizinde düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye'de şikenin sadece futbola özgü olmadığını söyledi. İş dünyasında da şike olduğunu savunan Mustafa Koca, "Biz ASKON olarak ihalelerdeki kotanın yüzde 15'lik kısmının yüzde 25'e çekilmesini istiyoruz, ısrarla bunu aktarıyoruz, yıllardan beri de söylüyoruz. Eğer bir kurumun başındaki insan ihaleyi, vereceği kurumu baştan belirliyorsa burada şike var demektir." diye konuştu. Bu şikeye hükümetin müdahale etmesini isteyen Koca, kanunun da iş hayatında şike yapanları bulup cezalandırması gerektiğini söyledi.

TRT Haber'de yayınlanan Ekonomi Kulübü'ne konuk olan Koca, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan ekonomik krizi 'Dünya Kuzey'in israfının sıkıntısını yaşıyor' şeklinde yorumlayan Koca, Güney'in bunun etkisiyle açlıktan öldüğünü kaydetti. "Türkiye bu ikisi arasında mutlaka köprü olmalı." diyen Koca, liberal kapitalizm karşısında ekonomik faizsiz sistemi uygulayacak bir mekanizmanın veya mekanizmalar zincirinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

ABD'nin puanının normal şartlarda 2008'de düşürülmesi gerektiğini belirten ASKON Başkanı, "Bizde ABD'de yaşanan tablo olsaydı hemen notumuzu indirirlerdi. Demek ki ülkelere verilen notlar sadece ekonomik parametrelerle alakalı değil. Siyasi parametreler de bu kararlarda etkili oluyor." dedi. Türkiye'de son günlerde Merkez Bankası'nın aldığı kararların doğru olduğunu aktaran Koca, "15 gündür yaşanan ani inişler ve çıkışlar hepimizin aleyhinedir, hiçbir sanayici ve tüccar hemen karar vermez, zaman içerisinde bu dalgalanmaların çok etkisi olmayacak." dedi. Bunda BDDK'nın Türk bankacılık sektörünü iyileştirmesinin de etkisi olduğunu aktaran ASKON Başkanı, 2001 krizinde Türkiye'nin 60 milyar dolar fatura ödediğini dile getirdi.

YENİ ANAYASA İÇİN ACELE ETMELİYİZ

1.20110814034739..jpg

Siyasi partilerin seçim zamanında yeni anayasa vaat ettiğini belirten Mustafa Koca, sivil toplum örgütleri olarak konuyla ilgili komisyonlarının çalıştığını söyledi. Bu konuda altyapının hazır olduğunu ve sağlıklı bir şekilde tartışarak halledilebileceğini kaydeden Koca, şunları dile getirdi: "Bu anayasa ne kadar çabuk yapılırsa eski ve yıpranmış demokrasiden o kadar çabuk kurtuluruz. Millete olan borcumuzu vermek zorundayız, bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri bu konuya sahip çıkmalı, sözü olan söylemeli ki dünyadaki rolümüzü doğru oynayabilelim."

Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ASKON Başkanı Mustafa Koca ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti. Merkez Bankası'nın yaşanan son gelişmelere karşı yaklaşımını olumlu bulduklarını belirten Koca, "Türkiye'de bu tip kurum ve kuruluşların proaktif olarak ekonominin içinde olması, sanayici ve tüccarımızı gerçekten pozitif anlamda, doğru etkilemektedir. Merkez Bankası'nın almış olduğu son kararları son derece yerinde ve olumlu buluyoruz." dedi. Başçı'dan faizin süratle aşağıya indirilmesi ve üreticinin önünün açılması yönünde talepte bulunduklarını belirten Koca, "Zaten gerek kurumun başındakiler gerekse ASKON olarak bizim asli görevimiz, üretim girdisi içerisindeki faiz giderlerinin minimize edilmesi ve emtianın daha ucuz kullanılmasını sağlamak." diye konuştu