Astım Hastaları Dikkat!

Astım Hastaları Dikkat!
Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, astım hastalarına uyarıda bulundu. İşte Tepe'nin astım hastalarına karşı uyarıları:

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, astım hastalarının hayat kalitelerini artırmak için saptanan alerjenlerden uzak kalmaları gerektiğini bildirdi.

Dr. Tepe, Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, astımın günümüzde tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu, düzenli ilaç kullanımı ve hekim kontrolünün tedavide en önemli faktörü oluşturduğunu belirtti.

Astımda ailesel yatkınlığın olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Dr. Tepe, şöyle devam etti: ''Bu nedenle astımdan tam olarak korunmak mümkün değildir. Ancak astım olduğu bilinen kişiler bazı şeylere dikkat ederek atak sayısı ve şiddetini azaltabilirler. Astım hastaları hayat kalitelerini artırmak için saptanan alerjenlerden uzak kalmalıdır. Hava kirliliğinin arttığı dönemlerde, polenlerin yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde dış ortamlarda bulunulmamalıdır. Sigara içmekten kaçınılmalıdır.''

Dr. Mustafa Tepe, sigara içilen evlerdeki çocuklarda astım hastalığı görülme sıklığı ve şiddetinin arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''Bu nedenle anne ve babaların çocukların olduğu ortamda sigara içmemeleri gerekmektedir. Astım hastaları evde hayvan beslememelidir. Evde beslenen hayvanların tüyleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Solunum yolları enfeksiyonlarına karsı dikkatli olunmalıdır. Havalandırması iyi olmayan, nem oranı yüksek ve kalabalık binalarda önceden tanısı konulmamış astım ortaya çıkabilmekte veya var olan astımın şiddetinde artış olabilmektedir. Bu tür sağlıklı olmayan yerlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.''