Astımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Astımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Astım hastalığının kontrol altına alınabilmesinin en önemli yolunun ilaçların doğru ve düzenli kullanılması ile sigara dumanı vb. tetikleyici unsurlardan uzak durulması gerektiği bildirildi.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, astım hastalarının eğitimi ile astım hastalığının kontrol altına alınabilir ve astımlı hastaların yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebiliceklerini belirterek, ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezitenin astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında sayılabileceğini kaydetti.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr.Faik Özşahin, "6 Mayıs Dünya Astım Günü" nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyleyen Özşahin, “Astım belirtilerinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır." dedi.

faik-ozsahin.20140506115735.jpg

Astım tedavisinin amacının hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamak olduğunu söyleyen Özşahin, şöyle devam etti:Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve astımlılar yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebilirler. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir.

Çabalarla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmakta olduğunu söyleyen Özşahin, şunları kaydetti: Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı %22 bulunmuştur. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların ’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve %30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır.