Atatürk Havalimanı'nda yeni dönem

Atatürk Havalimanı'nda yeni dönem
Atatürk Havalimanı’nda yepyeni bir sistem için hazırlıklara başlandı.

Atatürk Havalimanı, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde kullanılan güvenlik uygulamasını başlatmaya hazırlanıyor. Biyometrik kontrol adı verilen sistemle, yolcular pasaport noktalarında parmak izi ve göz kontrolünden geçirilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV’a bağlı güvenlik birimleri projenin hayata geçirilmesi için görüşmelere başladı. Bugün Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ile proje hakkında bir toplantı gerçekleştirecek olan TAV, sistemle ilgili görüş alışverişinde bulunacak.

Atatürk Havalimanı’ndaki 20 pasaport kontrol noktasına konulacak parmak izi alıcılar ve göz kontrolü sağlayan kameralarla yolcular, güvenli şekilde uçağa geçebilecek. Yeni projeye göre yolcuların pasaport işlemleri yapılırken tıpkı ABD’de olduğu gibi parmak izleri alınacak. Daha sonra kamera yardımıyla göz taraması yapılarak irisin fotoğrafı alınacak. Biometrik kontrol adı verilen bu sistemde elde edilen bilgiler bilgisayar ortamına aktarılacak. Bilgilerin örtüşmesi halinde yolcunun pasaport geçişine izin verilecek. Parmak izi ve iris her insanda farklı olduğu için sistem sayesinde, yüzde 100 güvenli olarak uçağa yolcu alınması sağlanacak.

Görüşmeler sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve projenin bir an önce hayata geçmesini isteyen TAV, projenin uygulanmasına karar verirse sistem en kısa sürede  Atatürk Havalimanı’na entegre edilecek.  Süreç içerisinde parmak izi ve göz kontrolü sağlayan kameralar diğer havalimanlarına da yerleştirilecek. (Airporthaber)