Atatürk Heykeli Rize Meydanı'ndan Kaldırıldı

Atatürk Heykeli Rize Meydanı'ndan Kaldırıldı
Rize’de meydan projesi kapsamında Atatürk heykelinin kaldırılma çalışmasında gerginlik yaşandı.

Rize Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile başlayan yeni Meydan Projesi kapsamında, 15 Temmuz Şehitleri ve Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk heykelinin bugün taşınması için başlatılan çalışma gerginliğe neden oldu. Çalışmanın sürdüğü sırada Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şubesi Başkanı Ömer Toprak ve CHP Rize İl Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz çalışma alanına gelerek Rize Belediyesi yetkilileri ve inşaat görevlileri ile tartıştılar. Heykelin taşınmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek yapılanın yanlış olduğunu dile getirdiler. Polisten yardım istenmesi ve polisin olaya müdahale ile Toprak ve Deniz çalışma alanından çıkartıldı. Daha sonra heykel bulunduğu yerden alınarak Rize Valiliği önündeki tören alınan nakledilmek üzere taşıyıcıya yüklendi. Heykelin zarar görmemesi için taşıyıcının üzerine kamyon lastikleri yerleştirildi.

Rize Belediyesi tarafından alınan kararla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk heykeli, Rize Valiliği önündeki tören alanına taşındı. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda son tören, 10 Kasım'da gerçekleştirildi.

Rize Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesince meydanın yeniden düzenlenmesi için hazırlanan "15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi" çalışmalarının başlamasıyla belediye, söz konusu alanda bulunan Atatürk heykelinin, Rize Valiliği önünde yapılan büyük meydana taşınmasına karar verdi. Belediye Başkanlığı, Valiliği de karar doğrultusunda bilgilendirdi.

Belediye ekipleri, Atatürk heykelinin yeni tören alanına taşınması için bugün çalışma başlattı. Güvenliği sağlanan heykelin beton zemini, iş makineleriyle söküldü. Çevrede toplanan vatandaşlar, çalışmayı izlerken kimileri de cep telefonuyla kaydetti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ömer Toprak ile CHP İl Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz ise heykelin taşınmasına tepki gösterdi.

Çalışma sahasına giren Toprak, Deniz ve beraberindekiler, heykelin kaldırılmasını engellemek istedi. Bunun üzerine polis ekipleri, çalışma sahasında bulunanları buradan uzaklaştırdı.

Polis ve zabıta önlemi sonrası heykelin kaldırılma çalışması tamamlandı. Yerinden sökülen heykel, yeni yerine monte edilmek üzere iş makinesiyle Rize Valiliği önüne getirildi.

Ömer Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nın Rize'nin merkezi olduğunu belirterek, bu nedenle heykelin burada kalmasını istedikleri için tepki gösterdiklerini söyledi. Atatürk’e, Cumhuriyet’e, Rizelilere karşı bir saygısızlık yapıldığını ifade eden Toprak, Rize’nin hafızasından Atatürk’ün silinmeye çalışıldığını, Rizeliler olarak heykelin kaldırılmasından rahatsız olduklarını, Atatürk’ün kaldırarak yerine çay bardağı konulmak istenildiği ve tepkiler üzerine bundan vazgeçildiğini ve 15 Temmuz’u yapanların başarılı olması halinde de Atatürk Heykeli’nin 15 Temmuz’u gerçekleştirenlerce meydandan kaldırılacağını kaydetti.

Meydan Projesi tamamlandıktan sonra 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'na 15 Temmuz gecesi şehit düşen 12 Rizeli şehide ait 15 Temmuz Şehitler Anıtı, Atatürk ve Şehitleri birleştiren bir kompozisyon çerçevesinde oluşturulacak.

Meydan Projesi kapsamında Atatürk Heykeli'nin Rize Valiliği önüne taşınacak olması tartışmalara neden olmuş, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da konuyla ilgili TBMM’ye soru önergesi vermişti.

rizede-ataturk-heykeli-kaldirildi.jpg

İLGİLİ HABERİMİZ

Atatürk Heykeli Valilik Önüne Monte Edildi