Atilla’nın Torunu Sekelistan İçin Yollarda

Atilla’nın Torunu Sekelistan İçin Yollarda
Kendisi ve Sekelistan halkının Büyük Hun İmparatoru Atilla’nın torunları olduğunu ifade eden, Sekelistan'ın otonomiye kavuşması için...

Kendisi ve Sekelistan halkının Büyük Hun İmparatoru Atilla’nın torunları olduğunu ifade eden, Sekelistan'ın otonomiye kavuşması için Kapıkule'den Moğolistan'a yürüyen Levente Gergelyfi Borbely (55), Rize'ye ulaştı.

Romanya’da kimya mühendisi olan Levente Borbely, Sekelistan halkının özgürlüğüne kavuşması için Romanya’dan Moğolistan’a kadar yaya olarak yürümeye başlayıp dünyanın dikkatini ülkesine çekmeye çalışıyor.

Romanya’da kimya mühendisliği yapan 55 yaşındaki Levente Borbely, Romanya’da yaşayan halkı Sekeller’in ülkelerinde bazı demokratik haklara kavuşmalarını sağlamak ve bu konuya dünyanın dikkatini çekmek için 9 Eylül tarihinde Romanya’dan yaya olarak yürümeye başladı.

Elinde halkının yaşadığı bölgenin sınırlarını gösteren bir harita ile yola çıkan Borbely, dün Rize’ye ulaştı. Borbely, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Benim halkım Avrupa’nın göbeğinde işgal altında. Avrupa’nın her fırsatta dünyanın en demokratik yeri olduğu söylenir. Bu bir yalandır. Benim halkım yıllardır baskı altında. Kolektif haklarımız yok. Yerel idare istiyoruz. Avrupa’da söylendiği gibi özgürlük yok” dedi.

gergelyfi-borbely-1.jpg

Sekel halkının Hun soyundan geldiğini, Sekellerin Hıristiyan Türkler olduğunu belirten Borbely, “Ülkemden başlattığım yürüyüşüm Moğolistan’a kadar sürecek. Moğolistan benim için bir semboldür. Çünkü 2 bin 200 yıl önce ilk Hun Devleti orada kuruldu. Atalarımızın ilk başkenti oradaydı. Bu benim evime dönüşümdür. Sekeller bir Türk soyudur. Bugün halen kullanmakta olduğumuz alfabemiz Göktürk alfabesi ile birbirine benzemektedir. Bir yıl önce kullandığımız dilimiz Türkçeydi. Bizler Atilla’nın en küçük oğlunun torunlarıyız” diye konuştu.