Avm'lere sınırlama geliyor

Avm'lere sınırlama geliyor
Anadolu´nun değişik yerlerinde birbiri ardına açılışlara katılan, yeni projelerin gelişmesi için çalışmalar yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara´da önemli işlere imza atıyor.

Bakan Ergün çeşitli kesimlerin uzun süredir beklediği ve kamuoyunda “Market Yasası” olarak bilinen alışveriş merkezleri ve marketleri konusunda yeni düzenlemeler getiren tasarıda sona gelindiğini belirtti.

SİNEMALAR AÇIK

Yeni uygulamada radikal önerilere açık olmadıklarının altını çizen Bakan Ergün, ayrıntılarına ilk defa girdiği tasarıda “tatil” konusunda şu açıklamayı yaptı: - Yeni dönemde pazar tatili söz konusu değil. Yalnız, pazar günleri çalışma saatini 18.00’de bitiriyoruz. Alışveriş merkezleri pazar günleri 18.00’de kapanacak. - Alışveriş merkezi yatırımcı ve işletmecileriyle konuşuyoruz. Onlar bu formüle sıcak bakıyor. Tabii kapanacak olan sadece oralardaki mağazalar. Yiyecek-içecek, eğlence bölümleri açık tutulacak.

HER YERE AVM YOK

Türkiye’nin gündemini uzun süredir meşgul eden tartışmada gelinen son noktayı bu cümlelerle anlatan Bakan Ergün pazar günü saat 17’den sonra alışverişin yavaşladığı bilgisini aldıklarını açıkladı. Nihat Ergün, tasarıdan alışveriş merkezi çalışanları için müjde sayılabilecek şu ipuçlarını da verdi: - Alışveriş merkezlerinde çalışanların haftalık izinlerinden birinin ayda en az bir kez cumartesi veya pazara denk getirilmesini istiyoruz. Çünkü oralarda çalışanların da cumartesi ya da pazar günü aileleri ile birlikte tatil yapmaya hakları olmalı diye düşündük. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, alışveriş merkezlerinin gelişigüzel dağılımından rahatsız olduğunu belirterek, “Belediyeler sayılarına, birbirlerine yakınlığına dikkat etmeden alışveriş merkezlerine izin vermiş. Bu izin meselesinde değişiklik yapacağız. Bu konuda yerine göre belediyeler, yerine göre valilikler nezdinde ‘teknik komite’ oluşturulacak. Alışveriş merkezi yatırımcısının başvurusunu önce ‘teknik komite’ inceleyecek. Onlardan ‘ön izin’ çıkarsa, diğer işlemler sonra başlayabilecek” dedi.

Raf bedeline sınır geliyor

Uzun süredir üretici firmalarla marketler arasında büyük bir sorun olan raf kirası meselesine de yeni tasarıda el attıklarını söyleyen Ergün, “Bu konuda sınır getiriyoruz. Bir ürünün o marketteki cirosunun yüzde 2’sinden fazla raf bedeli alınamayacak. Böylece tedarikçiler önemli ölçüde rahatlayacak. Daha da önemlisi market, tedarikçiye ürün bedelini 60 günde ödeyecek. Bunu da netleştirdik. Bu arada merkette yer alan ürünün kimin tarafından yapıldığı da mutlaka ambalajında yer alacak” diye konuştu.

Zorunlu otopark

Bakan Ergün, yeni dönemde 400 metrekarenin üzerindeki marketler için satış alanının yarısı kadar otoparkın zorunlu olacağını belirterek, “Bunu yapmayan, market iznini alamaz. Bu durum bazı marketlerin açılış hızını biraz azaltacak. Belki biraz frene basmak gerekiyor. Bu uygulama bakkallara nefes aldıracak, onlar da spesifik ürün satışına geçerek ya da başka buluşlarla kendilerini yarına hazırlamalı” dedi.

“3-5 ESNAFI KORUYACAĞIZ DİYE...”

Öte yandan Jones Lang Laselle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, AVM’lerin çalışma saatlerinin düzenlenmesiyle ilgili olarak, “3-5 esnafı koruyacağız diye sektörün genel işleyişine zarar vermemek gerektiğini savunuyorum” dedi.

Alkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma saatlerine müdahale ederek, birtakım ek kısıtlamalar, ek bürokratik engeller oluşturarak tüketicinin korunamayacağını belirtti.

Alkaş, “3-5 esnafı koruyacağız diye sektörün genel işleyişine zarar vermemek gerektiğini savunuyorum” dedi.

Turistik alışverişin yoğun olduğu yerlerde çalışma saatlerini kısıtlamak yerine, uzatmak, çift vardiya ile daha çok insanın istihdam edilmesini sağlamak gerektiğini ifade eden Alkaş, “Bir fabrika çok çalışıyorsa bir fabrikaya ’24 saat çalışma’ diyebilir misiniz? Eğer dünyada talep varsa otomobil fabrikalarımızın 3 vardiyaya çıktığı zamanları biliyoruz. Türkiye’nin bugün işe ihtiyacı var” diye konuştu.

Şehir plancılarına büyük roller düştüğünü söyleyen Alkaş,  her sokak arasında market açılmasını yasayla engellemek yerine, bunların nerede toplanacağının daha akılcı planlamasını yapmak gerektiğini, yasayla, polisiye tedbirlerle bunları engellemenin mümkün olmadığını, tüketiciye seçeneği çoğaltmak, tüketiciyi belli şeylere mahkum etmemek gerektiğini kaydetti.