Avrupa’daki Türkler Sandık Başında

Avrupa’daki Türkler Sandık Başında
Fransa, Avusturya ve Belçika'da yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumu için oy kullanmaya başladı.

Fransa, Avusturya ve Belçika'da yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumu için oy kullanmaya başladı.

FRANSA

Vatandaşlar yerel saatle 09.00'dan itibaren oy kullanmaya başladı. Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu'nda oy vermeye gelen vatandalar kuyruk oluşturdu. Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Paris Başkonsolosluğu'na konulan 8 sandık arasından bir numaralı sandıkta oyunu kullandı. Büyükelçi Musa, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, ilk saatlerde oy kullanmak istediğini ifade ederek, "Sonraya kalsın istemedim, seçime ilgi gösterdiğimizin de basınımız tarafından görülmesini arzu ettik" dedi. Büyükelçi Musa, vatandaşların oy kullanacakları sandıkları Başkonsolos Görkem Barış Tantekin ile birlikte dolaşarak sandık başındaki görevlilerle kısa sohbet etti.

İlk gün oy kullanan vatandaşlar, çok rahat oy kullandıklarını dile getirdi. Fransa'daki Türk vatandaşları 9 Nisan günü akşam saat 21:00 kadar hafta sonları da dahil olmak üzere oylarını kullanabilecekler.

AVUSTURYA

Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı. Avusturya'da oy kullanma süresi 27 Mart Pazartesi-9 Nisan Pazar günleri arasında, hafta içi ve hafta sonu 09.00-21.00 saatleri arasında olacak. Avusturya'daki vatandaşlar Viyana, Bregenz ve Salzburg başkonsolosluklarında oy kullanabilecek. Yurt dışı seçmenler, yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olmak kaydıyla herhangi bir dış temsilcilikte kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

Öte yandan, yurt dışında oy kullanabilecek toplam Türk seçmen sayısı 2 milyon 927 bin, oy kullanabilecekleri sandık sayısı ise 57 ülkede bulunan toplam 120 sandık. Yurt dışı oy kullanma tarihi ise 9 Nisan'da son buluyor.

BELÇİKA

Yaklaşık 126 bin seçmenin başkent Brüksel ve Anvers kenti yer alan başkonsolosluklarda oylarını kullanabilecekleri referandum sürecinde vatandaşların çok kolay oylarını kullanabilmesi büyük bir yenilik getirildi. Oy kullanma saatleri artırılarak, bu yeni dönemde oy kullanma işlemleri yaklaşık 12 saate çıkarıldı. Yerel saatle sabah 09.00'dan 21.00'e kadar kesintisiz bir şekilde ve 14 gün boyunca sürecek.

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, "Brüksel Başkonsolosluğumuzda Anayasa Referandumu Halk Oylaması bu sabah saat 09.00 itibariyle başladı. Dört sandığımızda hafta içi hizmet vereceğiz. Hafta sonu da altı sandıkla hizmet vereceğiz. On gün boyunca vatandaşlarımız oylarını kullanabilecekler. Sabah 09.00'dan 21.00'e kadar, kesintisiz on iki saat boyunca. Tüm vatandaşlarımızı mümkün olduğu kadar erken saatlerde ve günlerde oy kullanmaya davet ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik halk oylaması için Avrupa'da Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İsviçre ve Danimarka'da Türk vatandaşları bugünden itibaren 9 Nisan'a kadar sandığa gidebilecekler.

Türk vatandaşları oyların vatan için, şehitler için oy kullandıklarını ifade etti.

(Tansu Sarıtaylı - Mehmet Emin Avcı - Cafer Yıldırımer / İHA)

Avrupa’daki Türkler Sandık Başında

Avrupa’daki Türkler Sandık Başında

Avrupa’daki Türkler Sandık Başında

Kaynak:IHA