Avrupa'nın en yüksek Gözlemevi Palandöken'e kurulacak

Avrupa'nın en yüksek Gözlemevi  Palandöken'e kurulacak
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Palandöken'de yerli ve yabancı 33 üniversitenin bilimsel çalışma yapacağı uluslararası düzeyde bir gözlemevi kuracaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Koçak, Dünyanın sayılı gözlemevlerinden birine 18'inci yüzyılda astronomi konusunda çalışmalar yapan marifetname sahibi İbrahim Hakkı'nın ismini vereceklerini belirtti.

Erzurum'da görev yapan basın mensuplarıyla üniversitenin konukevinde bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesinin 2010- 2011 öğretim yılı faaliyetlerini değerlendirdi. Üniversitede bir yıllık süreçte kongre, seminer, sempozyum, konser ve çalıştay olmak üzere 580 etkinlik yapıldığına işaret eden Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, komşu ülkelerle işbirliği içinde olduklarını vurguladı. İran'ın Tahran Üniversitesinde ilk kez Türk Dili Bölümü açacağını, Atatürk Üniversitesi'nden üç bilim adamının bu bölümde görev alacağını söyledi. Atatürk Üniversitesi'nde Rus Dili bölümünü açmak için hazırlıkların sürdürüldüğüne değinen Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi'nin Palandöken Dağının zirvesinde kurmayı kararlaştırdığı Erzurumlu mütefekkir İbrahim Hakkı Hazretlerinin ismini taşıyan gözlemevi hakkında bilgi verdi.

Yer konusunda henüz çalışmaların tamamlanmadığını anımsatan Prof. Dr. Koçak, gözlemevinin konumu itibariyle Avrupa'nın en yüksek, dünyanın ise 4'ncü gözlemevi olacağını belirtti.

Uluslararası nitelikleri sahip gözlemevinde İran, Gürcistan, Azerbaycan gibi komşularla birlikte 33 üniversiteden öğretim üyeleri ile öğrencilerin bilimsel çalışma, araştırmalar yapacağını ifade eden Prof. Dr. Koçak, Türkiye'nin ve bölgenin en büyük teleskopuna sahip bir gözlemevi kurmayı tasarladıklarını sözlerine ekledi.