Ay bombalandı (VİDEO)

Ay bombalandı (VİDEO)
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) su araştırmaları çerçevesinde kapsamında Ay'ın güney kutbunu başarılı bir şekilde bombaladı.

LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) adı verilen uzay aracı ikiye ayrılarak, birkaç dakika arayla Ay'a çarptı.

Bilim adamlarının füzenin çarpmasıyla havaya yayılan bulut içerisinde buz veya buhar halinde su arayacağı belirtilirken, Ay'da su olduğu daha önce yapılan araştırmalarda bilinmesine rağmen suyun daha çok kutup yakınlarında güneş görmeyen kraterlerin içinde toplandığı tahmin ediliyor.

Havaya yayılan bulut içerisinde su bulunması durumunda, Ay'dan su elde edebilen bir Ay Üssü kurma ihtimalinin de artacağı kaydedildi. Bilim adamları deney sonucunda su izinin bulunmasının büyük bir keşif olacağını düşünürken, çarpışma etkisiyle ay yüzeyinden yaklaşık 350 ton civarında toprak yükseldiği ifade edildi.

BBC’de yer alan habere göre son 50 yılda çeşitli gerekçelerle Ay yüzeyine 20 kadar araç çarptırıldı.

Ancak Durham Üniversitesi’nin fizikçilerinden Doktor Vincent Eke, bu gibi bir amaçla daha önce hiç böyle bir deney yapılmadığını söyledi.

Çok ufak bir alanı inceleyeceklerini söyleyen Eke, ancak istedikleri gibi çarpma parçacıkların saçılmasına yol açarsa, bunun önemli bulgular sağlayacağını belirtti.

Bilimadamları deneyin yüzeyde buz halinde su bulunduğunu teyit etmesinin önemli bir keşif olacağını belirtiyor.

Ay’da su varlığı, insanların uyduyu daha yakından keşfi ve kalıcı üsler kurulması için hayati bir kaynak olabilir.

Bilim adamları uzun zamandır Ay’ın kutuplarındaki kraterlerde buz halinde su olabileceğine inanıyor, ancak bunun varlığı daha önce hiç verilerle kanıtlanmadı.

ÖNCEKİ HABERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/ayi-bombalanirken-izleyin-9053.htm