Ayar: “Başkanlık Gelirse Başkanlığı Kazanma İhtimallerinin Olmadığını Biliyorlar”

Ayar:  “Başkanlık Gelirse Başkanlığı Kazanma İhtimallerinin Olmadığını Biliyorlar”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a köle - efendi benzetmesinde bulunan CHP İzmir milletvekili Musa Çam’a cevap AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar’dan geldi.

Plan bütçe komisyon çalışmalarında CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın başkanlık sistemini gündeme getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a köle - efendi benzetmesi üzerine söz alan AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı kendisi için istemediğini CHP’nin başkanlık sistemi gelirse başkanlığı kazanma ihtimallerinin olmadığını bildikleri için bu şekilde konuştuklarını ifade etti.

Plan bütçe komisyonundaki görüşmeler sırasında CHP İzmir milletvekili Musa Çam komisyon çalışmalarından ziyade başkanlık sitemini gündeme getirdi. Çam, başkanlık sitemini bir kişinin arzusu ve hırsı olduğunu, başkanlık sistemini köle efendilik ilişkisine benzeterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı efendi, ona inanları da köle ruhlu diye tanımladı. Çam’ın bu konuşması üzerine Rize Milletvekili Hikmet Ayar söz alarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sistemini kendisi için istemediğini, başkanlık sistemi geldiğinde bugünkünden daha fazla yetkisinin olmayacağını, ayrıca zaten fiilen başkanlık yaptığını belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın başkanlık sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, “Hepimiz biliyoruz ki bu bir sistem tartışması değil.  Bütün dünya, artık biliyor ki, yapılmak istenenin, bu ülkenin tek bir vatandaşının yaşam standardının yükselmesiyle, var olan sorunların çözümüyle zerre kadar yakından ve uzaktan ilişkisi yok. Kendinden başka, kimsenin görüşüne, düşüncesine, aklına zerre kadar itibar etmeyen, tek doğrunun kendi doğrusu olduğunu düşünen bir adamın hırsı, arzusu, isteği yerine getirilsin diye bir çaba var.  Kendini ülkenin tek sahibi, tek akıllısı, tek vatanseveri, tek lideri gören ve hepimize "Ben sizin efendinizim, hepinizin yerine en doğrusunu düşünürüm, bu durumu yasal statüye kavuşturalım." diyen bir adama "Zaten bizim aklımız, fikrimiz yok, bizim onurumuz, haysiyetimiz yok, bağımsız kurumlara gerek yok. Bütün yetki de, bütün güç de sende olsun" demek, bunu tartışmak bir sistem tartışması değil.” dedi.

hikmet-ayar-ak-parti-rize-milletvekili.jpg

Çam’ın bu konuşması üzerine Milletvekili Ayar, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yapılan ileri geri konuşmalar nedeniyle söz alma gereği gördüğünü belirterek, “ Her fırsatta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a saldırmayı marifet zanneden bazı arkadaşlarımız var yine bazı diyorum. Çok kısa olarak: Boşuna uğraşmasınlar, buradan size ekmek çıkmaz bundan önce olduğu gibi. Ama bu arkadaşlarımı anlamaya çalışıyorum. Recep Tayyip Erdoğan takıntısı olan bu arkadaşlarımızı galiba da anlıyorum. On dört senedir, 10 defa yanılmıyorsam Sayın Muharrem İnce'nin de dediği gibi: "Çıkmışsınız yenmiş sizi, çıkmışsınız yenmiş sizi." Dolayısıyla, Recep Tayyip Erdoğan takıntınız bu olsa gerek diye düşünüyorum. Her defasında millet size değil de Recep Tayyip Erdoğan'a inanıyor ve onu seçiyorsa, onu tercih ediyorsa bunun kabahati Recep Tayyip Erdoğan'ın değil. Sayın Cumhurbaşkanımız 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında nasıl bir Cumhurbaşkanlığı yapacağını anlatarak milletten oy istemiştir. Millet de o söylenenlere oy vermiştir. Hem de 13 partili bir bloğa rağmen millet yüzde 52 oy vermiş ve seçmiştir Sayın Cumhurbaşkanımızı. Seçilirse nasıl bir Cumhurbaşkanlığı yapacağını anlattığı gibi tam da öyle Cumhurbaşkanlığı yapıyor. Şunu da belirteyim ki, hani çok tartışıldığı için Başkanlık sistemini Recep Tayyip Erdoğan kendisi için mi istiyor? Kendisi için niye istesin. Başkanlık sistemi geldiğinde bugünkünden daha fazla yetkisi olmayacak ki. Başkanlık sistemi Recep Tayyip Erdoğan'a gerekli değil, zaten fiilen yapıyor, uyguluyor.

Başkanlık esas Recep Tayyip Erdoğan sonrası için ve Türkiye için gereklidir arkadaşlar. Başkanlık sistemi Türkiye için gereklidir. Yalnız buna takılan arkadaşlara bir şey daha hatırlatmak istiyorum: Gelecekte Hiç mi ümitleri yok? Başkanlık seçimlerini kazanma ihtimali görmüyorlar mı? Oysa bu takıntılar yerine "Biz nasıl kazanırızın hesabı içerisinde olsalar belki daha iyi olacaktır, kendileri için.

Değerli arkadaşlar, kaldı ki başkanlık sistemi -benden önce de söylendi- Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi diye gelmeyecek. Bizler Türkiye Büyük Millet Meclisinden 367'nin üstünde bile bunu geçirsek yine gelmeyecek, millet isterse gerçekleşecek. Bunu da beyan ettik, bunu da açıkladık. Buna rağmen neden hani demokrasi diyorduk, demokratik kurallar diyorduk. Millet ne istiyorsa o olacak diyor.” şeklinde konuştu.