Ayasofya'da 160 Yıllık Sır Ortaya Çıktı

Ayasofya'da 160 Yıllık Sır Ortaya Çıktı
Ayasofya'nın, en son Sultan Abdülmecid ve o dönem restorasyonu yürüten İsviçreli mimar Gaspare Fossati'nin gördüğü 1.5 X 1 metre ebadındaki altı kanatlı melek figüründen birinin yüzü açıldı.

Ayasofya'nın 160 yıldır karanlıkta kalmış bir sırrı gün ışığına kavuşurken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "İlk defa bu kadar heyecan içindeyim" dedi.

En son Sultan Abdülmecid ve o dönem restorasyonu yürüten İsviçreli mimar Gaspare Fossati'nin gördüğü, üzerleri sıva ve metal maskeyle kapatılan 700 yaşında olduğu tahmin edilen altı kanatlı melek figüründen birinin yüzü açıldı.Bizans İmparatoru I'inci Jüstinyen tarafından 532-537 yılları arasında inşa ettirildiği bilinen Ayasofya'da basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son yaşanan bu tarihi gelişmenin kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi.

Bakan Günay, Ayasofya'nın Kuzey Doğu tarafında ortaya çıkarılan ve kanatlı figürlerden olan Serafım'in, Bizans sanatının en önemli ve en güzel örneklerinden olduğunu belirterek, "Gerçekten çok tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. İtiraf edeyim ilk defa bu kadar heyecan içindeyim. Yaklaşık bin yıla dayanan bir tasvir önündeyiz. Ayasofya, 1500 yılı aşkın süredir dünyada, bütün ihtişamıyla ayakta duran çok önemli bir mabet. Ayasofya'nın onarımlarının birinde 900 ila 1200 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen 4 tane kanatlı melek var. Bunları en son Sultan Abdülmecit görmüş. Ondan bu yana ilk defa hepimiz, burada bulunanlar önemli bir sanat eserini görüyoruz. Bu, Türkiye ve dünya için önemli bir gün" dedi.

Ayasofya'da devam eden onarım çalışmalarını yürüten Erdinç Gökçe ise, eserin metal plaka ile kapatılmış olduğunu ifade ederek, "Biz bunu çıkardığımızda tasvir ortaya çıktı. Kızgın bakışlı genç bir erkek çehresi. Kaşları çatık" diye konuştu.

6957

6958