Ayder Festivali Boğa Güreşleriyle Sona Erdi

Ayder Festivali Boğa Güreşleriyle Sona Erdi
Bu yıl 18. düzenlenen Ayder Kültür ve Sanat Festivali, ödüllü boğa güreşleri ile sona erdi.

Çamlıhemşin ilçesinde düzenlenen 18. Çamlıhemşin Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali, boğa güreşleriyle sona erdi.

Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylası Galer Düzü mevkiinde gerçekleştirilen ödüllü boğa güreşlerine Rize ve çevre illerden 49 boğa getirildi. Beş kategoride gerçekleşen dövüşlerde 17 bin TL para ödülü ve çeşitli hediyeler verildi.

Dövüş sırasında birçok boğa aldıkları boynuz darbeleri ile yaralandı. Arenaya sığmayan boğalar çevreden güreşleri izleyenlere zor onlar yaşattı. Vatandaşların kaçışmaları ilginç görüntüler oluşturdu. Güreşlerde Hatice Çelik'in Lider adlı boğasına sürekli talimat vermesi ve boğanın talimatlara göre hareket etmesi dikkati çekti. Çelik'in boğası, dört müsabakayı da kazanarak birinci oldu.

Çelik, Lider'in sözünü dinlediğini belirterek, ''Bütün komutlarıma uyuyor. Ne zaman 'dövüş' dersem o zaman dövüşüyor. Onu yetiştirirken tek sopa darbesi dahi vurmadım'' diye konuştu.

Güreşleri izleyen Rizeliler yaptıkları açıklamalarda, boğaların yaralanmalarının kendilerini üzdüğünü ancak bölgenin bir kültürü olan bu güreşlerin devam etmesinden yana olduklarını belirtti.

boga-guresi-ayder-yaylasi-rize.jpg

Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, güreşlerden önce yaptığı konuşmada, dünyanın hiçbir yerinde olmayan Ayder Yaylası'nın doğal güzelliklerini turizmin hizmetine sunmaya devam ettiklerini söyledi.

Yaylanın doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla olduğu kadar festivaliyle de adından söz ettirdiğini ifade eden Melek, ''Yaz kış kaplıca turizminin aynı anda hizmet sunduğu başka bir yer yok. Doğal güzelliklerin bitki örtüsünün dünyanın hiçbir yerinde olmadığını biliyoruz. Bu güzellikleri 12 ay turizmin hizmetine sunmak için çalışıyoruz'' dedi.

Orta boy kategorisi yarı final mücadelesinde ise boğalar aralıksız 45 dakika dövüştü. Dövüş sonunda boğaların vücudunda yaralar oluştuğu gözlendi. 45 dakika sonunda Faik Aydoğdu'nun boğası galip gelerek finale yükseldi. Faik Aydoğdu'nun kızı Nurdan Aydoğdu boğasının kanayan yaralarını görünce gözyaşlarını tutamadı. Anne Hanife Aydoğdu, kızının ve kendisinin çok duygulandığını, üzüntüden boğanın yanına gidemediğini söyledi. Hanife Aydoğdu, Nurdan'ın okul dışındaki zamanlarında boğanın eğitimini üstlendiğini belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...