Aydın, Kilo Düşürten Antrenörleri Cezalandıracağız

Aydın, Kilo Düşürten Antrenörleri Cezalandıracağız
Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Türk güreşinin en büyük sıkıntılarından birinin sporcularda kilo düşme olduğunu, antrenörlerin kısa sürede başarı için sporcuları buna yönlendirdiğini söyledi.

Aydın, Türkiye 23 Yaş Altı Grekoromen Güreş Şampiyonası için geldiği Rize'de yaptığı açıklamada, Türk spor tarihine bakıldığında en başarılı branşın güreş olduğunu belirtti.

Güreşte yeniden bir atılım olduğunu vurgulayan Aydın, "Daha sağlam temeller atmak için emin adımlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rio'da yakaladığımız başarı inanıyorum ki 2020 Tokyo'da da artarak devam edecektir." dedi.

Türkiye'de güreşin büyük bir altyapısının olduğunu ifade eden Aydın, "Miniklerde 2 bin sporcumuz yarışıyor ama biz bunları yukarı taşıyamıyoruz. Bunların sebebi sistemsizlik. Dışarıdan antrenörler de bundan dolayı geldi. 2 bin sporcunun olduğu bir ülkede grekoromende baktığımız vakit bir Rıza Kayaalp var. Serbestte baktığımız da ise bir Taha Akgül var. Bu 'bizim sistem yok' demektir. Yeni bir sistem kurmaya çalışıyoruz ve yurt dışından bu antrenörlerimizi de onun için getirdik. 2020 Tokyo oyunlarında bunun karşılığını alacağımızı umuyorum." diye konuştu.

Yeni bir sistem konusunda arayışın devam ettiğinin altını çizen Aydın, şunları söyledi:

"Güreş eğitim merkezleri var, kapatıyoruz veya kapatmaya çalışıyoruz. Geçen sene öğrenci alınmadı. Ne olduğunu ve olacağını bilmiyoruz. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) açıldı ama yenileri açılmıyor. Bir sitem oturtulmaya çalışılıyor. Henüz sistem oturmuş değil ve kademeli geçiş olmasını istiyoruz. 10-14 yaş gündüzlü güreş eğitim merkezlerinin olmasını istiyoruz. Lise kısmının yatılı olmasını ve TOHM merkezlerinin 18-23 yaş grubunda devam etmesini istiyoruz. Kademeli bir geçiş sisteminin olması lazım. Sistem oluştuğu taktirde Türkiye'de büyük potansiyel var."

 

- "Kilo düşme bir hastalık"

Türkiye'de 2 bin sporcunun olduğu miniklerde Macaristan'da bu sayının 150-200 sporcu olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"2 bin sporcunun yarışması büyük potansiyel ama biz bunları büyüklere taşıyamıyoruz. Biz Türk milleti olarak hemen başarı elde etmek istiyoruz. Çocuklara çok yükleniyoruz. Çok fazla kuvvet çalıştırıyoruz. Çok fazla kilo düşürtüyoruz. Yıldızlarda, gençlerde çocuklarımız bıkıyor. Güreşi bırakmak zorunda kalıyorlar. Büyük bir israfa yol açmış oluyoruz. O anlamda biz kesinlikle kilo düşmeyi ortadan kaldıracağız. Kilo düşmeyi yasakladık ve kilo düşürten antrenörlerimizi cezalandıracağız, büyük bir hastalık haline gelmiş. Sporcularımızda da hastalık haline gelmiş, herkes kilo düşmek istiyor. 2 bin sporcuyu muhafaza edip yukarı taşıyabilsek büyük başarılara imza atarız." 

Güreşte var olan sitemin kökten değiştirilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Aydın, "Güreşte kazandığımız son beş madalyanın üçü, güreş eğitim merkezinden yetişen çocuklarımızdan geldi. Taha Akgül olimpiyat şampiyonu; Rıza Kayaalp, Soner Demirtaş güreş eğitim merkezinden yetişti. Eğer biz güreş eğitim merkezlerini kapatırsak kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluruz. Güreş eğitim merkezlerinin lise kısmının yatılı olarak devam etmesi lazım. TOHM da üst şemsiye gibi devam etmeli. Bizim çalışmalarımızın yanı sıra spor liselerinin branşlaşması lazım. Spor liselerimiz şu anda elit düzeyde sporcu yetiştirmiyor. Branşlaşma olursa Türk sporuna büyük kazanım olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.