Azerbaycan'a vize kalkamadı !

Azerbaycan'a vize kalkamadı !
Türkiye ile Azerbaycan arasında vize anlaşması imzalanamadı.

Azerbaycan ve Türk dışişleri bakanları yaptıkları ortak basın toplantısında vize anlaşmasının teknik nedenlerden imzalanamadığını açıkladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında bugün imzalanması planlanmış olan vize muafiyetine ilişkin törenin, Azerbaycan tarafından kaynaklanan, prosedür dahilindeki bürokratik nedenlerden dolayı ileri bir tarihe ertelendiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün ağırladığı Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmetyarov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, KKTC’ye “birlik olun” mesajı gönderdi.

KKTC’de Cumhurbaşkanı Talat ve hükümet arasındaki sorun, Talat’ın Kıbrıs’ta çözüm sonrasında Ada liderlerinin seçimi için“çapraz oylama” sistemini getirmek istemesi oldu. Sistem, Ada’nın Türk ve Rum taraflarındaki Cumhurbaşkanlarının seçimleri için, diğer tarafta da oylama yapılmasını öngörüyor. Üzerinde çalışılan sistem, Ada’daki “diğer tarafta” yapılan oylamamanın da, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 20 oranında etkili olmasını öngörüyor.

KKTC’deki Eroğlu hükümeti ise, Türk ve Rum kesimlerinde seçimlerin birbirinden bağımsız olmasını istiyor, karşılıklı oylamalarla iki halkın birbirinin seçim sonucuna etki yapmasına karşı çıkıyor.

KKTC’de Talat ile Eroğlu hükümeti arasındaki bu sıkıntı, Ankara’da yapılacak istişarelere de yansımıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem Eroğlu’nu, hem de Talat’ı davet etmesine rağmen, istişare için sadece Derviş Eroğlu Ankara’ya gelmişti.

“TEK VÜCÜT OLUN”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na da, Azeri bakanla basın toplantısında bu sıkıntı soruldu.

Davutoğlu, ayrıntı vermekten kaçındı, ancak diplomatik bir ifade kullanarak, KKTC yönetimine “tek vücut olmaları” çağrısında bulundu.
“Sayın Talat’ın Ankara’ya gelmeyişinin bu şekilde yorumlanması doğru değildir” diyen DAvutoğlu, hemen ardından mesajını verdi:
“Bizim tüm meselemiz KKTC halkının kendi gelecekleri açısından bir bütün olarak müzakerelere ağırlıklarını koymaları ve tek vücut halinde çalışmalarıdır. Türkiye kendilerine her zaman destek olacaktır…”

AZERİ BAKAN’A JEST

Davutoğlu, son dönemde özellikle Ankara’nın Ermenistan ile imzaladığı protokoller ile gerilen Azerbaycan ilişkileri konusunda ise, “sorun yok” mesajı verdi.

Dışileri Bakanı, Azerbaycan’a verilen önemi göstermek için bir de jest yaptı. Yeni Dışişleri bakanlığı konutunda ilk olarak Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmetyarov’u ağırladı.

Dışişleri Bakanlığı konutu halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ikametgah olarak kullanılıyor. Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı arasında yapılan bir protokol ile, eski konut süreli olarak Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımına bırakılmış, Davutoğlu için yeni bir konut bulunmuştu.

Bu konutun teşrifatı Mehmetyarov’un resmiziyaretine yetiştirilerek, ilk konuk olarak Azeri Bakan’ın ağırlanması sağlandı.

“ARAMIZDA KARA KEDİ YOK”

Davutoğlu basın toplantısında, Ankara ile Bakü arasında son dönemde yaşanan gerilimlerin hatırlatılması üzerine ise, “Türkiye ile Azerbaycan arasında kara kedi, yanlış anlaşılma söz konusu olmaz. Bir aile içinde nasıl ki istişareler olur, biz bu ilişkiyi hiç aksatmadık. Her gün, bazen günde birkaç kez telefonla temas içinde olduk” dedi.

İki ülke arasında yanlış anlamaya müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Davutoğlu “Türkiye ile Azerbaycan arasına fitne girmesine izin vermeyiz. Hiç kimsenin böyle bir yaklaşım içinde olmaması gerekir. Türkiye ve Azerbaycan her zaman, her meseleyi açık konuşur, meseleleri birlikte ele alır. Tek bir perspektif içinde bakar. Görüş farklılığımız olsa bile, onları da en açık yüreklilikle tartışmayı, konuşmayı ve sonuca ulaştırmayı biliriz” diye konuştu.

Mehmetyarov ise, Türkiye’nin Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğuna dikkat çekerek, “Bağımsızlık dönemimizde Türkiye her zaman bize destek olmuştur” dedi. Azeri Bakan, Türkiye ile tüm meselelerin “kardeşlik havası içinde, açık şekilde” ele alındığını da vurguladı.