Azerbaycandan Doğalgaz ŞOKU!

Azerbaycandan Doğalgaz ŞOKU!
Teknik arızalar nedeniyle, Türkiye'ye Azerbaycan'dan gaz akışının bugün itibariyle durduğu, İran'dan gelen gaz da ise azalma meydana geldiği öğrenildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iki ülkede de kompresör  istasyonlarında yaşanan teknik bir arıza nedeniyle, Azerbaycan'dan Türkiye'ye  gelen gaz kesildi, İran'dan gelen gaz ise bir miktar azaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, doğalgazdan elektrik üreten termik santrallerin ikincil yakıta (mazot ve fuel oil) geçtikleri, konut  ve sanayiye verilen gazda ise herhangi bir sıkıntının bulunmadığını belirttiler.

Soğuk havaların da etkisiyle Türkiye'nin günlük gaz tüketimi 176 milyon  metreküp düzeyinde bulunuyor.

ŞU ANDA HEM SANAYİCİMİZ HEM DE VATANDAŞIMIZA SİRAYET EDEN OLUMSUZ BİR DURUM YOK''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Azerbaycan'dan Türkiye'ye gaz akışını sağlayan hattaki teknik arızaya ilişkin,  ''Şu anda hem sanayicimiz hem de vatandaşımıza sirayet eden olumsuz bir durum  yok'' dedi.

Yıldız, TBMM'de gazetecilerin Azerbaycan'dan alınan doğalgazda yaşanan  sıkıntıya ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Azeri gazıyla ilgili teknik sorun olduğu, gaz akışının  durduğu yine İran'dan gelen gazın da azaldığı bilgisi var'' sözleri üzerine  Yıldız, ''Dün de basın toplantımızda belirttiğimiz üzere son derece soğuk ve  olumsuz hava şartları var. Tabii ki biz de buna bahar muamelesi yapamayız. Rusya'da şu anda eksi 50 dereceyi bulan yerler var. Avrupa'da soğuktan ölenlerin  sayısı 300'e çıktı'' diye konuştu.        

''Batı hattı'' denilen bölümde yer alan, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan'da  da çok fazla soğuk olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti: ''Ama şu anda o hatta bir sıkıntı görmüyoruz. Azerbaycan'da asıl  doğalgazın çıktığı platformda bir arızanın olduğu bize de bildirildi. Şu anda  Azerbaycan'dan herhangi bir doğalgaz girişi yok ama uğraşıyorlar. Biraz önce görüştüm. Platformun kendisi şu anda doğalgaz üretemiyor.

İran'dan gelen doğalgazda bir sıkıntı var. Orada da kompresör patladı. Tabii bunların her birisi bizim 'doğu hattı' denilen yani Azerbaycan ve İran'ın  beraberce girdiği doğalgaz kısmında yaklaşık 7'de 1'e kadar düştü. Bizim şu anki  çözüm önerilerimizde, meskenlerimizde, konutlarımızda vatandaşlarımızın  hissedeceği bir doğagaz sıkıntısı olmadan bunlar engellenir diye düşünüyoruz. Hem  platformdaki arızanın giderilişi hem de kompresör arızasının giderilişi, bunlar  ülkemizle alakalı değil. İnşallah bunlar giderilecektir diye ümit ediyoruz. Şu  anda vatandaşımıza sirayet ettireceğimiz bir doğalgaz sıkıntımız yok bugün  itibariyle. Ama dün de söyledim her gün yeni arızalar oluşuyor bizim dışımızda.  Bu bir işletmecilik. Bugün itibariyle bir sıkıntı yok.''

Yıldız, son gelişmelere ilişkin akşam bir değerlendirme yapacağını belirterek, ''Şu anda hem sanayicimiz hem de vatandaşımıza sirayet eden olumsuz  bir durum yok. Bu olumsuzluklara rağmen'' dedi.