Baba Reis Ekrem Orhon'un 82 Yıllık Tezi Ölümünden 35 Yıl Sonra Kitaplaştırıldı

Baba Reis Ekrem Orhon'un 82 Yıllık Tezi Ölümünden 35 Yıl Sonra Kitaplaştırıldı
"Denizi Kara, Karayı Para Yapan Adam" olarak tanınan Baba Reis lakaplı Rize Eski Belediye Başkanı Merhum Ekrem Orhon’un 82 yıl önce ABD’de tamamladığı yüksek lisans tezi, ölümünden 35 yıl sonra kitaplaştırıldı.

1963 yılında Rize Belediye Başkanlığı görevine seçilerek 1973 yılına kadar bu görevi yürüten, 12 Eylül 1980 ihtilali ve harekatından sonra tekrar Belediye Başkanlığına getirilen ve ölümüne kadar (9 Ağustos 1983) bu görevde kalan Rize Eski Belediye Başkanı ve Baba Reis ünvanlı Ekrem Orhon’un 1936 yılında ABD’nin İllinois Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinde öğrenciyken tamamladığı yüksek lisans çalışması Amerika’dan temin edilerek kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu ve ÇINAR Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Araştırmacı Yazar Recep Koyuncu tarafından ‘Bir yol Hikâyesi Ovit-1’ ismiyle kitaplaştırıldı.

Rize Kültür hayatına yaptığı katkılarla her seferinde ilkleri yaparak gündem olan STK’lardan birisi durumundaki Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, kültür tarihi açısından çok önem arz eden bir kitapla yine okuyucusunun karşısına çıktı.

recep-koyuncu-bir-yol-hikayesi-ovit-2.jpg

"Denizi Kara, Karayı Para Yapan Adam" olarak bilinen nam-ı diğer Efsane Başkan Merhum Ekrem Orhon, 1935 yılında ABD Illınois Üniversitesinden mezun olurken vermiş olduğu bitirme tezinde ömrü boyunca uğraş verdiği Rize-Erzurum yolu hakkında günümüze ışık tutan bilgilere yer vermiş durumda.

Yolun ne şekil ve nasıl, nereden yapılmasını anlattığı tezi 70 sayfa ve İngilizce olarak hazırlanmıştı. Günümüze kadar varlığından bile haberdar olmadığımız bu tez, Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Recep Koyuncu tarafından bulunarak Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu ile birlikte yayına hazırlandı.

Yayınlanan kitap hakkında konuşan Recep Koyuncu, “Bu teze ulaşmamız filmlere konu olacak bir şekilde gerçekleşti. Başlangıçta rahmetli Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu ile beraber umutsuz bir yola girmiştik fakat sonunda başardık. Çok büyük bir mücadele sonunda bölge tarihimiz açısından müthiş bilgiler içeren bu tezi yöre kültürümüze kazandırdık. Yazıldığı dönemin şartlarından bahsetmesi hem de birinci ağızdan bahsedilmesi bizim için daha önemli. Bir belge niteliğinde olan bu yayın için gerçekten çok kişi emek sarf etti ama şükürler olsun ki mutlu sona hep beraber ulaştık " dedi.

recep-koyuncu-bir-yol-hikayesi-ovit-1.jpg

Haber: İsmet Kösoğlu