Babacan: Dünyanın sonu değil

Babacan: Dünyanın sonu değil
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile görüşmenin hala devam ettiğini, herhangi bir anlaşmaya varılmaması durumunda ise bunun dünyanın sonu olmayacağını söyledi.

The Economist'in paneline Dünya Bankası yetkililerinin yanı sıra siyaset ve ekonomi dünyasından önemli isimler de katıldı.

Londra'da The Economist dergisinin düzenlediği "Yükselen Pazarlar" paneline konuşmacı olarak katılan Babacan, Türk ekonomisindeki son gelişmeleri anlattı. Babacan, 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra Türkiye'nin önemli bir ekonomik ve siyaset değişimi yaşadığını söyledi.

Bakan Babacan, yaşanan bu değişimler arasında enflasyon ve faiz oranındaki düşüş ile Türkiye'nin artan ticaret hacmi ve yakaladığı siyasi istikrar ve bankacılık sektörüne getirilen güçlü yapıdan bahsetti.

Önceki hükümetlerin IMF ile 17 ayrı anlaşma yaptıklarına dikkat çeken Babacan, "Bu anlaşmaların çoğunlu da bir şekilde tamamlanmadan bozuldu. Bizim hükümetimiz IMF ile iki anlaşma yaptı ve ikisini de tamamladı. Şimdi yeni bir anlaşma için görüşmeler devam ediyor ama eğer anlaşamazsak bu dünyanın sonu olmaz." dedi.

Babacan, Başbakan Erdoğan'ın, "Küresel kriz Türkiye'yi teğet geçecek." sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, Başbakanın görüşüne katıldığını, Türkiye'de hiç bir bankanın krizden olumsuz etkilenmediğini dile getirdi.

Konuşmasında geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de açıkladığı orta vadeli ekonomik programa da değinen Ali Babacan, bu programa göre bütçe açığınını yılda yıla daha az seviyelere indirgemeyi öngördüklerini söyledi. Programın IMF tarafından da memnuniyetle karşılandığını belirten Babacan, programı IMF'den bağımsız hükümetin bir programı olarak planladıklarını anlattı.

Bu arada konuşmasının ardınan bir Azeri kanalına demeç veren Babacan, Türkiye-Azerbaycan ve Ermenistan ilişkilerine değindi. Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin önemini belirten Babacan, iki ülke arasında düşündükleri demir yolu hattıyla ülkeleri enerji alanı dışında ulaşım alanında birbirine bağlamak istediklerini ifade etti. Babacan son olarak, "Bölgede hala bazı sıkıntılar var. Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan arasında. Bu sıkıntılar önümüzdeki dönemde aşılırsa, bu komşularımız arasında ulaşım, iletişim ve enerji alanına da yansır." dedi.