Bağış İçin Almanya’dan Gelen Engelli Minibüsüne Yasal Engel

Bağış İçin Almanya’dan Gelen Engelli Minibüsüne Yasal Engel
Almanya'nın Mannheim kentinde yaşayan ve engellilere bağışlamak için Samsun'a getirdikleri engelli minibüsünü yasal engel yüzünden geri götürmek zorunda...

Almanya'nın Mannheim kentinde yaşayan ve engellilere bağışlamak için Samsun'a getirdikleri engelli minibüsünü yasal engel yüzünden geri götürmek zorunda kalan iki hayırsever vatandaş, yetkililerden yardım istiyor.

Almanya'da yaşayan hayırsever Temel Aktaş ve Salih Donat, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şubesi'ne bağışlamak için akülü engelli araçları, tekerlekli sandalyeler, yürüteçler, çeşitli engelli malzemeleri ve birde engelli aracını alarak Türkiye'ye geldiler. Fakat Türkiye'ye gelince engelli aracının bağışlanamayacağını öğrenen yardımsever vatandaşlar, diğer engelli malzemelerini Samsun'a bırakarak engelli aracını Almanya'ya götürmek zorunda kaldılar. Prosedürü bilmediklerini söyleyen yardımsever vatandaşlar yetkililerden yardım isteyerek aracı TSD Samsun Şubesi'ne bağışlamak istediklerini söylediler. TSD Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu da böyle bir araca çok ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, yetkililerden bu konuya bir çözüm bulmalarını talep etti.

"3 bin kilometre geldik fakat aracı bırakıp geri dönüyoruz"

Yaklaşık 5 ay önce Samsun'a geldiğini söyleyen Temel Aktaş, "TSD Samsun Şubesi'ne geldiğimde dernek başkanımızla görüştüm ve elimizden geldiğince derneğe yardım edebileceğimizi söyledim. Fikir alışverişinde bulunduktan sonra Almanya'ya döndüm. Almanya'daki arkadaşım Salih Donat'la görüştüm ve Samsun'daki engelli kardeşlerimize yardım etmek için kolları sıvadık. Gerek biz gerek çevremizdeki yardım sever kişilerden topladığımız malzemeleri buraya götürmek için yola çıktık. Kapıkule sınır kapısına geldiğimizde 3 yaşından büyük araçların bağışlanamadığını öğrendik. 6 gün Kapıkule sınır kapısında kaldık. Daha sonra engelli minibüsüyle birlikte içindeki malzemeleri Samsun'a getirdik. Akülü araçları, tekerlekli sandalyeleri ve diğer malzemeleri buraya bıraktık. Fakat prosedürden dolayı engelli minibüsünü buraya bırakamıyoruz. 3 bin kilometre geldik fakat geri dönüyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ve başbakanımızdan bu aracın burada kalması noktasında yardım istiyoruz" dedi.

"Pes etmeyeceğiz"

Engelli vatandaşlar için kendilerinin de bir şeyler yapmak istediklerini belirten Salih Donat, "Temel arkadaşım bana bu konudan bahsettiğinde hemen kabul ettim. Almanya'da gerekli malzemeleri ve bir engelli aracını temin ettik. Almanya'da konsolosluktan bütün yasal işlemleri hallederek Türkiye'ye geldik. Sınır kapısında yasal engellerden dolayı aracın bağışlanamadığını öğrendik ama yılmadık. Diğer malzemeleri buraya getirdik. Fakat aracı geri götürmek zorunda kaldık. Yetkililerden bu aracın burada kalmasını istiyoruz. Çünkü buradaki arkadaşlarımızın bu araca ihtiyacı var. İmkanımız olursa biz Almanya'dan engelli kardeşlerimiz daha fazla şeyler getirmek istiyoruz. Ama biz pes etmedik. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi "yola devam'. Allah izin ederse bu araçlardan buraya getirmek istiyoruz" diye konuştu.

"Böyle bir araca çok ihtiyacımız vardı"

Bağışlarından dolayı yardımsever vatandaşlara teşekkür eden TSD Samsun Şubesi Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu, "Yasalarda 3 yaşından büyük aracın gelemediğini öğrendik. Önceden bu araçlar, kullanım hakkı bizde olmak üzere belediyelere bağışlanabiliyordu. Fakat şimdi o yasa kalktı. Yardımsever arkadaşlarımızın bize getirdiği bu araç şimdi geri gidecek. Böyle bir araca çok ihtiyacımız vardı. Gerçekten çok üzgünüz. Yetkililerden bize Samsun milletvekillerimizden yardım istiyorum" şeklinde konuştu.

Bağış İçin Almanya’dan Gelen Engelli Minibüsüne Yasal Engel

Bağış İçin Almanya’dan Gelen Engelli Minibüsüne Yasal Engel

Kaynak:IHA