Bak Şu Rizeli İkizlere Neler Varmış Onlarda!

Bak Şu Rizeli İkizlere Neler Varmış Onlarda!
Rize’de 2 yaşındaki ikiz kardeşler, tuluma ve horona olan meraklarını gidermek için yastığı tulum niyetine çalıp horon oynuyor…

Rize’deki minik horoncular görenleri şaşırtıyor!

Karadeniz insanının sıcak kanlı oluşu ve horona düşkünlüğü  her zaman ilgi odağı olmuştu. Bu kez Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Dikkaya Köyünde yaşayan Kadir Ali Kus’un 2 yaşındaki ikiz çocukları tulum sesini duyunca yastığı kaptıkları gibi horon oynamaya başlıyorlar.

ahmet-ve-muhammet-kus-1.jpg

1,5 yaşlarında iken anne ve babalarıyla yöredeki bir düğüne katılan ikizler burada tulum eşliğinde horon oynayan insanlardan ve tulumun sesinden etkilenerek tulum eşliğinde horon öğrenmeye başladılar. İkizler, düğünlerde öğrendikleri horonu evde ve farklı yerlerde tulum eşliğinde pekiştirmeye çalışırken onların bu durumuna en çok aileleri seviniyor.

Ahmet ve Muhammet adındaki ikizlerin dedesi Nazım Kus yaptığı açıklamada “İkiz torunlarım  her tulum sesi duyunca yastığı alıp tulum çalıyormuş gibi yapıyor  ve ayağıyla da ritim tutarak kardeşinin horon oynamasını izliyor. Daha sonra ise yer değiştirerek birbirlerine bu şekilde horon oynamayı ve tulum çalmayı öğretiyorlar.” dedi.

nazim-kus-ile-ikiz-torunlari-ahmet-ve-muhammet-kus.jpg

Babaanne Fatma Kus ise ikizleri katıldıkları düğün merasimlerine götürdüklerine ve ikizlerin burada tulumdan ve horondan etkilendiklerine vurgu yaparak “Torunlarımı yaşını doldurmalarının ardından düğün salonuna düğünlere götürüyorduk. Orada görüyorlar  eve geldikleri zaman yastık ellerine birisi tulumcu öbürü horoncu hem tulum çalıyorlar hem horon oynuyorlar.Bizde bu hallerine gülüyor seviniyoruz.” dedi.

Babaanne Kus, horoncu ve tulumcu ikiz torunlarının televizyon izlerken dini programlarda namaz kılan veya Kur’an okuyan bir hocayı gördüklerinde ise bu kez Kur’an okumayı ve namaz kılmayı öğrenmek istediğini söyleyerek torunlarının meraklı olduğunu söyledi.

Horon oynayan miniklerden Ahmet, elindeki yastığı göstererek “Bununla tulum çalıyorum. Ben çalarken kardeşim oynuyor o çalarken ben oynuyorum. İkimizde horonu ve tulumu seviyoruz.” dedi.

ahmet-ve-muhammet-kus-3.jpg

ahmet-ve-muhammet-kus-4.jpg