Bakan açıkladı:Liselere girişte yeni sistem

Bakan açıkladı:Liselere girişte yeni sistem
Anadolu ve fen başta olmak üzere liselere girişte yeni bir sınav sistemi geliyor

Öğrencilerin yıl içindeki sınavlardan aldıkları notların etkili olacağı yeni sistemde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı merkezi sınav da hayati öneme sahip olacak. Bakanlık hem soruları hazırlayacak hem de değerlendirmeyi yapacak.

Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler, Anadolu Öğretmen ile özel yabancı ve Türk liselerine giriş için yapılan Seviye Belirleme Sınavı bu hafta sonunda son kez gerçekleştirilecek. Önümüzdeki yıldan itibaren tek bir sınava dayalı olmayan yeni bir sistemle öğrenciler liselere geçiş yapacak.

Çalışmalarda sona gelindi. Yeni sistemde öğrencilerin müfredatta olan sınavlardan aldıkları notlar önem kazanacak. Çünkü bu notlar genel değerlendirmenin içine katılacak. Ancak yeni sistemde yeni bir uygulamada hayata geçecek, eğitim öğretim yılı içindeki bazı sınavlar merkezi sınav şeklinde yapılacak.

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı; "Sene içindeki bazı yazılılar Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde merkezden hazırlanmış sorularla ve merkezi bir değerlendirmeyle alınacak" dedi.

Avcı, Meclis Genel Kurulunda milletvekillerine yeni sistemi bu sözlere ek olarak; "Müfredata dayalı olarak yapılan sınavlarda her öğretmen ve okul, kendi öğrencilerinin daha başarılı olmasını istiyor, dolayısıyla oradaki notlar çok da gerçekçi olmayabiliyor veya çok adilane değerlendirme yapan okullar bu kriterlere uymayan okullar karşısında öğrencileri dezavantajlı duruma düşüyor.

Sınavları merkezden planlayarak değerlendirmesini de merkezden yaparak böylece deyim yerindeyse hormonlanmış notlardan arındırarak bu notları da nihai değerlendirmenin ortalamasına da katmayı düşünüyoruz" dedi.

Bakanlık denetiminde yapılacak merkezi sınavlarda dikkat çekici bir tedbir de uygulanacak. Bir öğretmen kendi öğrencilerinin sınavında değil, bir başka öğretmenin sınıfının sınavında hazır bulunacak.