Bakan Çavuşoğlu Türkmenistanlı Mevkidaşı Meredov İle Görüştü

Bakan Çavuşoğlu Türkmenistanlı Mevkidaşı Meredov İle Görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, Türmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ülkesine davet ettiğini belirterek ikili görüşmenin Haziran-Temmuz gibi gerçekleştirileceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orta Asya ziyaretinin ilk ayağı olan Türkmenistan'da temaslarını sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu, başkent Aşkabat'ta Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve mevkidaşı Meredov fotoğraf çekiminin ardından heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Türkmenistan'ın iki kardeş ülke olduğunu belirterek, "İlişkilerimizin şu anda geldiği noktadan memnunuz. Ama ilişkilerimizi çok daha iyi noktaya götürmek için Cumhurbaşkanlarımızın liderliğinde daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bu sene ilişkilerimizi daha da geliştirmek için önemli fırsatlar var" dedi. Çavuşoğlu, "Hürmetli Cumhurbaşkanımız Sayın Berdimuhamedov, Sayın Cumhurbaşkanımız ile telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı Türkmenistan'a davet etti ve bunun tarihini biz sevgili kardeşim Raşid Meredov Türkiye'deyken değerlendirdik. Bugün de yine baktık. İnşallah Haziran-Temmuz gibi bu ikili zirveyi gerçekleştireceğiz. Ziyaret marjında Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan üçlü zirvesini gerçekleştirmeyi de planlıyoruz. Bu zirvelerde önemli anlaşmalar da imzalanacak. Dolayısıyla ilişkilerimizin hukuki altyapısını daha da güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

"28 KASIM'DA TÜRKMENİSTAN'DA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ZİRVESİNİ DE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Türkmenistan'ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatının Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı Dönem Başkanlığını devraldığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu yılın sonunda da zirve başkanlığını da Türkiye'den inşallah devralacaklar ve 28 Kasım'da burada, Türkmenistan'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesini de gerçekleştireceğiz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu bu sene Türk Konseyinin zirvesini gerçekleştirerek dönem başkanlığını Azerbaycan'dan almayı planladıklarını vurgulayarak, "O zirveye de tabi Cumhurbaşkanımız Erdoğan, hürmetli Devlet Başkanımız Berdimuhamedov'u davet ettiler. Yani bu sene içinde çok sayıda görüşmelerimiz olacak. Ama bu görüşmelerimizin verimli geçmesi için çalışıyoruz. İmzalayacağımız anlaşmaların yanında yol haritamız üzerinde de bugün arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede bu yol haritasının üzerinden gittik ve bunlardan netice almak istiyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Bu ziyaretimizde de sağ olsun hürmetli Devlet Başkanımız ikili ilişkilerimizle ilgili, ulaşımla ilgili, lojistikle ilgili, aynı şekilde tır şoförlerimiz dahil vizyonunu ortaya koydular. Bizlere talimat verdiler. O doğrultuda çalışacağız" dedi. Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin mükemmel olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "İki kardeş ülkeyiz. Ama siyasi ilişkilerimizin mükemmel olması yetmez. Enerji, ekonomik ilişkiler, ulaştırma ve diğer lojistik gibi önemli konularda ve iki ülke arasında ve bölgesel ülkeler arasında iş birliği potansiyeli var. Bunları hayata geçirmek için daha yoğun çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:IHA