Bakan Çelik'e Göre Zarar ve Zam Rekoru Kıran Çaykur'da Sorun Yokmuş

Bakan Çelik'e Göre Zarar ve Zam Rekoru Kıran Çaykur'da Sorun Yokmuş
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, son 5 yılda kuru çaya yaptığı zam rekorlarına rağmen zarar rekorları kıran ve üreticiden aldığı çay oranında son yıllardaki yönetimiyle özel sektörün gerisinde kalan ÇAYKUR’da sorun olmadığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu döneminde son 5 yılda kuru çaya yaptığı %100'ü aşan zam rekorlarına rağmen zarar rekorları kıran ve son 5 yıllık zararı resmi rakamlara göre 250 Milyon Tl.’yi, gayri resmi rakamlara göre ise personel sayısı azaltılması, fabrika arazilerinin satılması, didi soğuk çay geliri ve kuru çay satışlarının 5 yıl öncesine göre artış göstermesi gibi nedenlerle 1 Milyar TL’yi bulan, üreticiden aldığı yaş çay oranında son yıllardaki yönetimiyle yaş çay üreticisini Çaykur'dan daha düşük fiyatlarda çay alan özel sektöre çay satmaya iterek yaş çay alımında %65’ten %50’lerin altına düşerek özel sektörün gerisinde kalan ÇAYKUR’da sorun olmadığını ifade ederek “Burada bir sorun yok. Birileri sorun alanları üretmeyi çalışıyor.” dedi ve ÇAYKUR’un son derece başarılı bir kurum olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Bakanı Faruk Çelik, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen ve yaklaşık üç saat süren ve basına kapalı gerçekleşen "Çay Sektörü Değerlendirme Toplantısı"nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün çay sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, üretici sorunları, arazi durumu, özel sektörün yaşadıkları, ÇAYKUR bünyesinde olup bitenleri ve yaşadığı sorunları konuştuklarını belirtti.

image-752.jpeg

“ÇAYKUR ile ilgili Rize genelinde yapılan spekülatif değerlendirmeleri ele aldık. Hiçbirisinin doğru olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. ÇAYKUR son derece başarılı ve üretici ile iç içe, üretilen çayın nerede ise yüzde 50’sini alan, üreticiler ile son dedece iyi diyaloğu olan, kapasitesini arttırmaya çalışan, üretici dostu bir müessesemiz. Burada bir sorun yok. Birileri sorun alanları üretmeyi çalışıyor. Sorun olduğu şeklinde bir gündem maddemiz olmadığını özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Bakan Çelik, toplantıda yeni çay kanunu çalışmalarının da görüşüldüğünü söyleyerek, “Çay sektöründe yaşanan sorunların çözümü ile ilgili öteden beri var olan bir yasa var. 1984 yılında çıkmış olan bir yasa. Bu yasa üzerinde yine kaçak çayı önlemeye yönelik kayıt dışı Türkiye’ye giren çayla ilgili ilimizden yetişmiş bakanlarımızdan Hayati Yazıcı beyin döneminde yapılan çalışmalar var. Bu konuda şimdi ne yapılabilir noktasında son derece verimli tecrübelerde dayanılarak güzel değerlendirmeler yaptık. İnşallah kayıt dışı çay girişinin minimize edilmesi ile ilgili almamız gereken önlemler ne ise onları alacağımızı ayrıntılı bir şekilde aktardık. Yasa ile ilgili kesimlerin önerileri oldu. Hangilerinin ana mevzuata, hangilerinin ise ikinci mevzuata gireceğini yapacağımız ikinci bir toplantıda teyit edeceğiz” şeklinde konuştu.

image-753.jpeg

Yasanın yanında yeni teklifler olduğunu ve tarım arazilerinin birleştirilmesi konusunun da görüşüldüğünü dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hangilerinin ana mevzuata, hangilerinin ikinci mevzuata gireceğini tekrar bir toplantıyla teyit edeceğiz. Karadeniz toprağı az olan bir coğrafya. Burada var olan arazilerimiz bölünmüş, parçalanmış. Nasıl birlikte bir yönetim anlayışını sürdürebiliriz? Çünkü yüzde 95'i 10 bin metrekarenin altında. Araziler parçalanmış ve bu şekilde bir verimden bahsetmek çok zor. Gönüllülük esasına göre işçilerimizle üreticilerimizle konuşarak birlikte sektörü nasıl daha verimli bir yönetime dönüştürebiliriz? Değerlendirme yaptık."