Bakan Kurum: Belediye Blokları ve Ekrem Orhon'da Kentsel Dönüşüm 2019'da başlayacak

Bakan Kurum: Belediye Blokları ve Ekrem Orhon'da Kentsel Dönüşüm 2019'da başlayacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Belediye Blokları ve Ekrem Orhon Mahallesinde 2019 yılı içerisinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, belediye blokları  ile geçmiş yıllardan bu yana sürekli gündemde olan ve deniz dolgusu üzerindeki binaların temellerinin oluşan korozyon nedeniyle zarar gördüğü ve tuzlu su altında kalan bina demirlerinin de özelliğini kaybettiği iddialarının bulunduğu 173 bin metrekarelik alandaki Ekrem Orhon Mahallesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Ekrem Orhon Mahallesi'nin 173 bin metrekare alana sahip olduğuna işaret eden Kurum, "Bu mahalle geçmiş yıllarda dolgu alanı üzerine yapılmış. Bodrum katlarındaki korozyon ve binaların riskli durumu sebebiyle burada dönüşüm projesine başlıyoruz. 173 bin metrekarelik alanda belediye bloklarından başlamak üzere 4 bin 174 bağımsız bölümün olduğu projeyi 2019 yılı içerisinde başlatıyoruz. Daha az katlı, Rize'nin kültürüne, mimarisine, değerlerine uygun projeler geliştireceğiz ve etaplar halinde bu projeyi tüm Ekrem Orhon Mahallesi'ne yaymayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Projelerin bölgenin kültür ve tarihinin ön plana çıkmasına yardımcı olacağını vurgulayan Kurum, "Rize'yi bulunduğu konumdan daha yukarıya taşıyacak, turistik ve istihdam anlamında, insanlarımızın huzurlu şekilde gezeceği alanları, bahçeleri, yürüme ve bisiklet yollarını içerir proje çerçevesinde gerçekleştirilecek ve mevcutta 10-12 katlı binalarımızın da yüksekliğini azaltmak suretiyle bölgeye yakışır bir proje yapacağız. Rize'nin geleceği için çok önem gördüğümüz bu projeyi hızlı, kararlı şekilde hep birlikte gerçekleştiriyor olacağız." ifadesini kullandı.

Azaltılan yoğunluktan dolayı rezerv alana ihtiyaç duyulacağına dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti: "Belirlediğimiz, tespit ettiğimiz alanlarda rezerv konut üreterek, vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde, onlarla gönül birliği çerçevesinde bu projeyi gerçekleştiriyor olacağız. Bu rezerv alanlara da bizim düşüncemiz, yaklaşık 2 bin-2 bin 500 konut üreterek buradaki vatandaşımızın ister buradan alması, ister rezerv alanından alması, ister ücreti karşılığında projeyi gerçekleştirmiş olacağız. TOKİ Başkanlığı tarafından, belirlenen rezerv alanda küçük sanayi sitesi ve hal inşaatı yapılacak. Bu da bu bölgedeki çiftçimizin ürünlerinin satışı, sanayimizin gelişmesi noktasında önemli bir proje olacak. Bu projeyi de 2019 yılı içerisinde başlayıp çok kısa zaman içerisinde bitirmek hedefimiz var."

Kurum, Rize'nin bazı köylerinde içme suyu sorunu bulunduğunu belirterek, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Rize Belediyesi ve Özel İdare iş birliği çerçevesinde öncelik sıralamasına göre isale hattı yapılacağını aktardı.

Fırtına Vadisi'nin doğası ve kültürü ile ön plana çıkan bir yer olduğuna işaret eden Kurum, atık suların arıtılarak derelere deşarjı ile ilgili çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Bakan Kurum, bir süre önce makamında silahlı saldırı sonucu şehit edilen Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'ye da Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diledi.