Bakan Özlü’den Yerli Otomobil Açıklaması

Bakan Özlü’den Yerli Otomobil Açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil çalışmalarında bir dönüşümün söz konusu olduğunu belirterek, "Şuanda görüştüğümüz...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil çalışmalarında bir dönüşümün söz konusu olduğunu belirterek, "Şuanda görüştüğümüz birkaç sanayicimiz var. Onlarla beraber çalışıyoruz. Birbiriyle anlaşan sanayicilerimizin oluşturacağı yeni bir şirket, yeni bir yapı ile devam edeceğiz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araba tasarımına merakı ile bilinen 13 yaşındaki Atipik Otistik ve Asperger sendromlu Mesut Uygun'u makamında kabul etti. Ziyarette Mesut'un babası Arif Sami Uygun ve annesi Tülay Uygun da bulundu. Bakan Özlü, kabulde aile ile sohbeti sırasında, "Biz şöyle bir haber aldık; bir delikanlı, genç arkadaşımız var. Otomobil konusuna meraklı hem tanışalım hem de kendisinden otomobil konusunda istifade edelim istedik" dedi.

Baba Arif Sami Uygun ise Mesut'un bütün çalışmalarının derlendiği üzerinde "13 Yaşındaki Otomotiv Tasarımcısı Mesut Uygun'un Çalışmaları" yazan bir kitabı Bakan Özlü'ye takdim etti. Basın mensuplarının kitabın içindeki çalışmaları sorması üzerine Mesut, "İçinde resimler var. Araba resimleri, ben çizdim" yanıtını verdi. Mesut, gelecekte ise araba tasarımcısı olmak istediğini kaydetti.

Bakan Özlü, Mesut ile sohbeti sırasında yerli marka otomobil tasarımı tamamlandığında lansmanına çağıracaklarını kaydederek, "Yerli marka otomobil çalışmalarımızda Mesut'u değerlendireceğiz" ifadelerine yer verdi.

"TÜBİTAK'IN DA BUGÜNE KADAR YAPTIĞI ÇALIŞMALARI BU KONSORSİYUMA VERECEĞİZ"

Bakan Özlü, aile ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özlü, yerli otomobilde gelinen son noktaya ilişkin şunları kaydetti:

"Yerli marka otomobil çalışmaları iyi gidiyor. TÜBİTAK'ın bugüne kadar yaptığı çalışmalar var. Fakat bu aşamada biz iş modeli konusunda bir çalışma yaptık. Bir dönüşüm söz konusu, burada özel sektörün önde olduğu, devletin destek verdiği bir modelle devam edeceğiz. Şuanda görüştüğümüz birkaç sanayicimiz var. Onlarla beraber çalışıyoruz. Birbiriyle anlaşan sanayicilerimizin oluşturacağı yeni bir şirket, yeni bir yapı ile devam edeceğiz. TÜBİTAK'ın da bugüne kadar yaptığı çalışmaları bu konsorsiyuma vereceğiz. Konsorsiyum değerlendirecek. Biliyorsunuz otomobil yapmak ticari ağırlığı daha fazla olan bir husus. Teknolojiden ziyade ticari bir konu. Yüzde 20 teknoloji ise yüzde 80 ticari bir konu. Dolayısıyla ticari işletmelerin önde olduğu bir modelle devam edeceğiz. İlk modelimiz elektrikli olacak. Olması için çalışacağız. Hedefimiz de 2019'a taksi modelini yetiştirmek olacak."

Kaynak:IHA