Bakan Türksat 6a İçin Tarih Verdi

Bakan Türksat 6a İçin Tarih Verdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Milli Projeler arasında yer alan Türksat 6A'nın 2019 yılında tamamlanacağını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Milli Projeler arasında yer alan Türksat 6A'nın 2019 yılında tamamlanacağını söyledi.

2 gün boyunca dünya uydu ve uzay teknolojileri sektörünün devlerini ağırlayacak olan 2'nci Global Satshow, kapılarını ziyaretçilerine açtı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Eski Bakan ve Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Vecdi Gönül, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda davetli katıldı. Türksat'ın sponsorluğunda "Global ve Bölgesel Uydu Operatörleri Arasında Gelecek İşbirlikleri" başlığıyla düzenlenen fuarda, uydu sektörünün geleceğine dair yatırım planları ve sektörün geleceği değerlendirildi. Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Teknoloji kullanımının her geçen gün gelişmeye bağlı olarak artış gösterdiğine vurgu yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İnsanlık olarak, şu anda 5G teknolojisiyle ilgili çalışmalara yoğunlaşmış durumdayız. Bazı kaynaklarda, "eğer 5G doğru inşa edilirse, 6G'ye ihtiyaç olmayacak" gibi ifadelere rastlıyorum. Açıkçası ben, bu tür öngörülere pak fazla itibar etmiyorum. Bu tür ifadeler, bana, geçmişte bisikleti veya radyoyu, teknolojinin ulaşabileceği zirve olarak nitelendirenleri hatırlatıyor" dedi.

"TÜRKİYE, BUGÜN DÜNYANIN ÖNEMLİ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ"

Türkiye'nin, bugün dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Bakan Faruk Özlü, "Özellikle otomotiv, tekstil, hazır giyim, makine gibi sektörlerde oldukça başarılıyız. Bu sektörlerde, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma yoluyla, daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken, uzay, havacılık, savunma, enerji, gıda, biyoteknoloji gibi sektörlerde de ciddi bir ivme yakalamak istiyoruz. Bu sektörleri, ülkemiz için stratejik sektörler olarak görüyoruz. Uzay ve havacılık sektörüne baktığımızda, son 14 yılda umut verici bir mesafe kat ettiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.

"TÜRKSAT 6A'YI İNŞALLAH 2019'DA TAMAMLAYACAĞIZ"

Milli Projeler arasında yer alan Türksat 6A'nın 2019 yılında tamamlanacağını söyleyen Bakan Özlü, "TÜBİTAK uzay liderliğinde ve sanayimizin de katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu olan Türksat 6A projemiz de başladı. Türksat 6A'yı inşallah 2019'da tamamlayacağız. Yine İMECE Gözlem Uydu Sistemleri projemizle, yüksek çözünürlüklü gözlem yeteneğimiz, hem sivil hem de askeri anlamda ciddi bir gelişme gösterecektir. Artık uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak" dedi.

"MİLLİ PROJELERİMİZİ YÜRÜTÜRKEN EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ, ÖZEL SEKTÖRÜMÜZLE DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ YAPMAKTIR"

"TÜBİTAK UZAY'ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır" diyen Özlü, "Milli yer istasyonumuzu geliştirmek de önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Burada şunu özellikle ifade etmek isterim. Bu projeleri, büyük oranda kamunun imkanlarını kullanarak hayata geçiriyoruz. Ancak esas hedefimiz, özel sektörümüzün bu becerilerini kazanmasını sağlamaktır. Milli projelerimizi yürütürken en büyük önceliğimiz, özel sektörümüzle daha fazla işbirliği yapmaktır. Geliştirdiğimiz uydularda kullanılan bazı parçaları özel sektörümüzün geliştirmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜBİTAK, GEREKİRSE, ÖZEL SEKTÖRE BU BECERİLERİ KAZANDIRMA NOKTASINDA REHBERLİK EDECEK"

TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırma süreci için yoğun bir şekilde çalışıldığını sözlerine ekleyen Bakan Özlü, "Bu sürecin esaslarını oluştururken en önemli önceliğimiz, TÜBİTAK'ı proje yapan bir kurum olmaktan çıkarıp proje yaptıran bir kurum haline getirmek istiyoruz. Özel sektörümüzün yapabileceği işleri TÜBİTAK'a yaptırmayacağız. TÜBİTAK, gerekirse, özel sektöre bu becerileri kazandırma noktasında rehberlik edecek. Bunu yapabilirsek, bu yüksek teknolojili sektörlerde söz sahibi olan firmalar çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'nin güçlü ekonomisi, demokrasi kültürü, lojistik imkanları, genç ve nitelikli nüfusu, Ar-Ge projelerine verdiğimiz destekler ve teşvik sistemimiz, Türkiye'yi hem üretim hem de teknoloji geliştirme için çok önemli bir cazibe merkezine dönüştürüyor" şeklinde konuştu.

"Uydu ve uzay teknolojilerinin gelişmesi ve entegrasyonu ile ilgili çalışmalar önem kazandı"

Ülkemizde son 10 yılda uydu ve uzay teknolojilerinin gelişmesi ve entegrasyonu ile ilgili çalışmaların büyük bir hız kazandığını belirten Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Vecdi Gönül ise, "Her ne kadar kısa vadede uyduların dışarıdan alınması ekonomik görünse bile uzun vadede dışa bağımlılığın sürmesi hiçbir ülke için arzı edilen bir keyfiyet değildir. Diğer taraftan ülkelerin kendi uydularını yapmaya yönelmeleri takdir edersiniz ki güvenlik temelli stratejik bir karardır. Unutmamak gerekir ki Türkiye'nin kendi uydu sistemlerini tasarlayabilmesi ve kendi tesislerinde uydu entegrasyonunu yapma imkanına kavuşması, stratejik bilgiye kolaylıkla ve istenilen zamanda ulaşması anlamını da taşımaktadır" dedi.

"TÜRKSAT 5A VE TÜRKSAT 5B'Yİ 2019 YILINA KADAR HİZMETE SOKMAYI HEDEFLEMEKTEYİZ"

Dünya genelinde uydu haberleşme hizmeti sağlayan operatörler ve uydu üreticileri, göz önüne alındığında Türksat'ın önemini her gün daha da fazla arttırmakta olduğunu söyleyen Gönül, "Çünkü ülkemizde uydu haberleşme hizmeti Türksat üzerinden sağlanmaktadır. Türksat hali hazırda olan haberleşme uydularıyla ülkemize ve çevremize ve tüm bölgeye hizmet vermektedir. Türksat 5A ve Türksat 5B'yi 2019 yılına kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz Milli imkanlarla geliştirilip, üretilmesi planlanan Türksat 6A yerli haberleşme uydusu geliştirme ve üretim projesi fiilen başlamış bulunmaktadır. Türksat 6A projesi ülkemizde uydu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip kurum ve kuruluşların tamamının iştiraki ile tamamen milli bir proje olarak geliştirilmektedir" diye konuştu.

Bakan Özlü ve beraberindekiler daha sonra 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde Türksat'a yapılan saldırılara ait fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Bakan Özlü Türksat 4A uydusunun maketini yanına giderek incelemelerde bulundu. Bakan Özlü'ye Türksat yetkilileri tarafından uydu maketi hediye edildi.

Kaynak:IHA