Bakan Yazıcı ile Eker'in Çay Fiyatı Açıklanmadan Önceki Konuşmaları

Bakan Yazıcı ile Eker'in Çay Fiyatı Açıklanmadan Önceki Konuşmaları
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yaş çay fiyatı açıklanmadan önceki kouşmaları şöyle:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çaykur Genel Müdürlüğü’nde (ÇAYKUR) katıldığı toplantıda merakla beklenen 2014 yılı yaş çay fiyatını açıkladı. Yapılan açıklamada bu yıl alınacak mahsulün fiyatı 1 TL 38 kuruş olarak belirlenirken destekleme bedeli 12 kuruşta kaldı. Toplamda üreticiye ürün başına 1 TL 50 kuruş ödeme yapılacak.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen 2014 yılı yaş çay kampanyası açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Çay denince akla Rize’nin geldiğini anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rize denince akla çay gelir. Rize’de çay denince akla müstahsil gelir. Tarımsal alanda çay müstahsilleri her zaman gündemimizdedir. 12 yıldan bu yana çayın markalaşmasında önemli hamleler yaptık. Üreticileri enflasyonun altında bir fiyat vermeyerek üzmedik. Bu fiyatlandırma çalışmamız böyle devam etmektedir."

Türkiye’ye 1888 yılında çay getirildiğini belirten Yazıcı, şöyle konuştu: "İlk uygulamam Bursa’da yapılmıştır. Ardından Mersin’de denenmiş yine olmamıştır. Çayın olması için nem olması lazım yağmur olması lazımdır. 1917 yılında savaş sonrası geçim sıkıntısına önlem alabilmek için çaba başlamış ve 1924 yılından itibaren Rize’de çay ürününün yetiştirilmesine başlanmıştır. 1947 yılında Fener’de 60 ton kapasiteli ilk çay fabrikası kurulmuştur. Bu gün burada Başbakanımızdan onayı alınarak çay fiyatı Bakanımız Mehdi Eker tarafından açıklanacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum.”

hayati-yazici-mehdi-eker.jpg

TARIM SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ PROJELERİMİZ OLDU

Ak Parti hükümetleri olarak bütün sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de halkımızın refah düzeyini yükseğe çıkartmak için birçok proje geliştirdiklerini anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tarım sektöründe de önemli projelerimiz oldu. Rize’nin hükümetlerimiz döneminde tarımsal değeri yüzde 360 değer kazandı" dedi.

Dünyada çaylık alanlarının yüzde ikisinin Türkiye tarafından karşılandığını anlatan Eker, sözlerine şöyle devam etti: "Üretim miktarın da yüzde beşini karşılamaktadır. Milyarlarca insan çay tüketmektedir. Her millet kendi kültürüne göre ve örfüne adedine göre tüketim yapmaktadır. Çoğunluğu yeşil ve siyah olarak tüketim yapmaktadır. 758 bin dekar alanda yaş çay üretimi gerçekleştirmektedir. Bunun kalitesinin artırılması dünya pazarında daha iyi yer almamız demektir. Kalitenin artırılması gerekmektedir. Özellikle bundan sonraki dönemde dünya pazarlarında çayımızı satmaya çalışacağız. Üzerine kar yağabilecek bir ülkede çay üretiyoruz. Bununla beraber daha az haşere ve böceğin olduğu bir yerde çay yetiştiriyoruz. Bu çok önemli bir avantaj. Bu organiğe yakın bir üretim demek. Kimyasal gübreyi de kesersek organik bir çay yetiştirmiş olacağız. Bunun ardından daha kaliteli bir çay elde edip dünya pazarında daha rahatlıkla satabiliriz."

Türkiye'nin çay tüketimi sıralamasında dünyada dördüncü sırada yer aldığını belirten Eker, şunları söyledi: "Çayla ilgili yürüttüğümüz birçok faaliyet var. İlk hükümetimizin kurulduğu günden bu güne çok önem verdik. Prim ödemeleri bizim dönemimizde kararı alıp başlanmıştır devam etmektedir. Ürün geliştirme ve çeşitlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Buradaki üreticilerimize yardımcı olmaktayız. Çay fiyatını açıklarken enflasyon rakamlarını baz alıyoruz. Biz her zaman enflasyonun üzerinde çay fiyatını belirledik. 2014 yılı çay fiyatımız 1 lira 38 kuruş ve destekleme için 12 kuruş olarak belirledik hayırlı olmasını diliyorum.”