Bakan’dan Referandum Açıklaması: Her Türlü Adımı Atacağız

Bakan’dan Referandum Açıklaması: Her Türlü Adımı Atacağız
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararını eleştirerek, "Ortaya çıkabilecek risk faktörlerinin büyümesinin...

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararını eleştirerek, "Ortaya çıkabilecek risk faktörlerinin büyümesinin engellenmesi için her türlü adımı atacağımızdan hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Herkes hesabını kitabını buna göre yapsın. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz" dedi.

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Bilkent'teki Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tören düzenlendi. Programa Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, gazi ve gazi yakınları ile askeri personel katıldı. Törende konuşan Bakan Canikli, özellikle terörle mücadelede çok etkin bir şekilde kullanılan ve tamamen yerli şekilde üretilen SİHA'larla yapılan mücadeleyi itibarsızlaştırma çabaları olduğunu belirterek, "TBMM'de milletvekili unvanına sahip kişi ya da kişiler tarafından teröre destek vermek amacıyla yapılıyor bu. Bu mücadelemiz itibarsızlaştırılmaya, uluslararası alanda zayıflatılmaya çalışılıyor. Maalesef bu kişilere ne yazik ki bazı siyasi partiler destek verebiliyor. Çıkıp "sen elinde silah olmayan teröristi öldüremezsin" diyorlar. Şu hale bak. Terörist olduğunu biliyoruz, daha önce güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza silah doğrultmuş, katliama yapmış bir terör örgütü mensubunu o anda elinde silah yok diye vuramazsın diyor. Kimin yanındasın, kime destek veriyorsun? Bu yaklaşım sade ve sadece teröre hizmet eder, ona destek anlamına gelir. Daha açık söylemeye utanıyorlar. Utanmasalar başka şeyler de söyleyecekler" diye konuştu.

SİHA'ları eleştirenlerin son 15 yılda terör örgünün binlerce sivili katlettiği gerçeğini görmezden geldiğini vurgulayan Bakan Canikli, "TSK'nın bu konuda son derece titiz yürüttüğü bu mücadeleyi yalan söyleyerek itibarsızlaştırmayı çalışıyor. Bu mücadelede sivil insanların zarar görmemesi için gerçekten hiçbir ülkeye nasip olmayan bir titizlikle bu mücadele yürütülüyor. Zaten aksi olsa, bu konuda en ufak olumsuz durum ortaya çıksa başta içimizdeki hainler olmaz üzere hepsi ayağa kalkar. Sivil zaiyat olmadığı halde bunu sivillere zarar verme olarak bütün dünyaya yansıtmaya çalışıyorlar. Mücadele sadece teöröre karşı, teröriste karşı değil onlara destek veren içerideki ve dışarıdaki bütün kesimlere karşı veriliyor" şeklinde konuştu.

Bakan Canikli, son günlerde Türkiye'nin güneyinde terör örgütlerinin kontrolünde bir yapı oluşturulmaya çalışıldığının altını çizerek şunları kaydetti:

"Bu bizim için en üst seviyede bir tehdit unsurudur. Öyle bir siyasi oluşumun gerçekleştirilmesine kesinlikle müsaade edemeyiz. Aynı şekilde Irak'ın toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılması anlamına gelen herhangi bir değişim Türkiye açısından yeni risk faktörleri ortaya çıkaracaktır. Böyle bir gelişme yangına benzin dökmek anlamına gelir. Bu çatışmanın, bu savaşın daha küresel ölçeğe taşınması anlamına gelir. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün oradan kaldırılması ne zaman biteceği bilinemeyen ve ölçeğini bütün küresel boyuta taşıyacak bir savaşın fitilinin ateşlenmesi anlamına gelir. Bunu herkesin görmesi gerekir. Bu anlamda da bu güvenlik risklerinin, yani Türkiye'nin güneyinde etnik yapı üzerine kurulacak bir siyasi oluşumun engellenmesi ve Irak'ın ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması dikkate alınması gereken risk unsurlarıdır. Bu nedenlerle ortaya çıkabilecek risk faktörlerinin büyümesinin engellenmesi için her türlü adımı atacağımızdan hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Herkes hesabını kitabını buna göre yapsın. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz görevinin başındadır. Eğer bir karar alınması gerekiyorsa, adım atılması gerekiyorsa o da kararlılıkla yerine getirilecektir. Bu toprakları bize şehitlerimiz emanet ettiler. Bu topraklarda yaşayanların menfaatlerini en iyi şekilde korumamız gerekiyor.",

(Abdullah Sarica - Ömer Çetin - Mustafa Apaydın / İHA)

Kaynak:IHA