Bakanlar Kurulunda Flaş Kararlar

Bakanlar Kurulunda Flaş Kararlar
6 saat süren Bakanlar Kurulu sonrası Ali Babacan, alınan önemli kararları açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B'de müracaat süresinin 3 ay uzatıldığını açıkladı.

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Yasa Tasarısı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu ve Suriye konuları hakkında açıklamalarda bulundu.

2B'DE SÜRE UZUYOR

Babacan, 2b uygulamasıyla ilgili müracaat süresinin uzatıldığını vurgulayarak, sürenin bu ayın sonunda dolacağını, ancak süreyi 3 ay daha uzattıklarını duyurdu. Babacan, şimdiye kadar başvuramamış vatandaşlara 3 aylık bir başvuru penceresi açıldığına işaret etti.

TAPDK KAPATILIYOR

"Burada aslında yapılan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (TAPDK) kapatıyoruz. Bu kurumun görevlerini üç bakanlık arasında dağtıyoruz" diyen Babacan, söz konusu bakanlıkların Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık ve Maliye bakanlıkları olduğunu kaydetti.

Babacan, üç bakanlığı yoğun şekilde ilgilendiren görev alanlarının, bakanlıklara dağıtıldığını bildirdi.

Babacan, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) çok sayıda kişinin çalıştığı bir kurum olmadığını, oradaki çalışan personel için yasa tasarısında uygun çözüm formatları bulunduğunu söyledi.

Devletin artık özellikle sigara ve alkollü içecek üretiminden tamamen çıkmış durumda olduğunu vurgulayan Babacan, "İşin içinde devlet varken, devlet ile özel sektör bir aradayken belki bu tür kurumlara ihtiyaç var ama şu anda tamamen artık özel sektöre devrolmuş bir konuda, tütün ve alkollü içecekler konusunda böyle bir kurulun bir bakıma varlığının sebebi de ortadan kalkmış oldu. Özellikle de özelleştirmelerden sonra" değerlendirmesinde bulundu.

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARA YENİ DÜZENLEME

Babacan yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Yasa Tasarısı'na göre, ''ölüm veya hastalık nedeniyle izin verilen hükümlü veya tutukluların, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarının evinde, dış güvenlik görevlileri tarafından güvenli görülen başka bir yerde, gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalabilecekleri bildirdi.

Babacan, bu yerlerden hangisinde kalınacağına, güvenlik durumu değerlendirilerek, mülki idare amirince, yani ilin valisince karar verileceğini kaydetti.

SURİYE'DE ATEŞKESİ ÖNEMSİYORUZ

Ali Babacan ayrıca Suriye'de bayram ateşkesini önemsediklerini belirterek, "El Ahdar el-İbrahimi, şu anda Şam'da, biz kendisinin gayretlerini destekliyoruz. Suriye muhalefeti de destekliyor. Umuyoruz ki Şam yönetimi de rejim de bunlara destek verir. Hiç olmazsa bayram günlerinde silahlar susar, arzumuz, amacımız bu. Bu konuda İbrahimi'ye desteğimiz tam" diye konuştu.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR BAYRAMDA ÜCRETSİZ

Babacan ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararı ile 23 Ekim Salı gününü 24 Ekim Çarşamba gününe bağlayan gece yarısında itibaren, 30 Ekim Salı günü sabah saat 07.00'a kadar otoyol ve köprülerin ücretsiz olacağını açıkladı.

"KARARI ADLİ TIP VERECEK"

Babacan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularınıda yanıtladı. "Cezaevleri tasarısı Ergenekon tutuklularını kapsıyor mu?" şeklindeki soruyu Babacan şöyle yanıtladı: "Kararı adli tıp verecek. Tüm mahkumlar için geçerli olacak. "ölüm veya hastalık nedeniyle izin verilen hükümlü veya tutukluların, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarının evinde, dış güvenlik görevlileri tarafından güvenli görülen başka bir yerde, gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalabilecekleri."

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadele konusunda önemli gelişmelerin olacağını hatırlatın Babacan, "Terörle mücadele en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi. Bunun güvenlik yöntemleri var. Ama bunun yanında pek çok boyutu var. Her Bakanlar Kurulu'nda az ya da çok bu gündem maddemiz olur" dedi. Babacan tartışılan İmralı görüşmeleri ile ilgili olarakta, konuyla ilgili bir gelişme olması durumunda Başbakan Erdoğan ya da görevli bir bakan tarafından açıklama yapılacağını bildirdi.

MAVİ MARMARA

İsrail, Suriye konusunda Türkiye ile masaya oturmak istediği ve Mavi Marmara ile ilgili soruya ise Babacan şöyle yanıt verdi: "Bu konu gündemimizde yok. Basın üzerinden mesajlarla böyle kritik konuların konuşulması doğru değil. İsrail ile ilişkilerimiz düzelmesi için 3 şartımız vardır. Bunlar yerine gelmeden ilişkilerimiz düzelmez."

AB İLERLEME RAPORU

Avrupa Birliği (AB)'nin hazırladığı ilerleme raporunun olumlu adımlarımızın geçiştirildiği, olumsuz konulara ağırlık verildiği bir rapor olarak hazırlandığını dile getiren Babacan, yanlış tespitler olduğunu belirtti. Bu konuda ilgili girişimleri olduğunu, katıldıkları ve katılmadıkları konuları komisyona aktaracaklarını söyledi.