Balıkçılardan ''24 metre'' Tepkisi

Balıkçılardan ''24 metre'' Tepkisi
Karadenizli balıkçılar, ağustos ayında yayımlanan tebliğ ile avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını, sektörü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle eleştirdi.

Rize-Artvin Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Barış Zaman, düzenlediği basın toplantısında, 18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile Türk balıkçılığının yüzde 70'ini temsil eden gırgır, trol, olta su balıkçılığı ve küçük balıkçılara yönelik çeşitli kararlar alındığı söyledi.

Kararlar çerçevesinde özellikle endüstriyel balıkçı olan gırgır avcılığının Türk karasularında 24 metre derinlikten sığ sularda avcılığı yasakladığını belirten Zaman, ''Bu karar denizlerimizde direkt ve dolaylı yoldan 1 milyon 750 bin kişinin istihdam edildiği Türk balıkçılık sektörünü bitirme noktasına getirecektir'' dedi.

Zaman, balıkların 10-50 metre su derinliği arasında göç ettiklerini, önceki yıllarda 18 metre olan su derinliğinin avlama sınırının 24 metreye çıkarılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu savunarak, şunları kaydetti: ''Yeni yapılan düzenlemeler önemli ölçüde gırgır avcısını hedef almaktadır. Yeni yapılan düzenlemeler neticesinde avcılık kapasitemizde yüzde 70-80 oranın da azalma olacağından vatandaşa sunacağımız balık miktarında büyük düşüş olacaktır. Bu durumun neticesinde balık fiyatların da önemli bir yükseliş olacaktır. vatandaşın ucuz balık yemesine engel enflasyon yükselişine destek olacaktır. Gırgıra getirilen yeni yasaklar neticesinde Türk balıkçılarının avlayamadığı hamsi, istavrit ve palamut gibi balık türleri göç yollarına devam ederek hiç bir yasak sınırlaması olmayan diğer ülkelerin karasularına girecek ve orada avcılıkları yapılacaktır. Avrupa'da yapılan 50 metrelik yasağı Türkiye'yi de dahil etmek isteyenler Türkiye karasularının jeolojik yapısının Avrupa ile aynı olmadığını bilmeleri gerekir.''