Balıkçılık Sektörü 1 Milyar Dolar İhracata Koşuyor

Balıkçılık Sektörü 1 Milyar Dolar İhracata Koşuyor
Hava kargo ile ihracat Türk su ürünleri sektörünün ihracatında 7 yılda yüzde 10 paya ulaşınca dünya devi havayolu şirketleri Türk balığını indirimli...

Hava kargo ile ihracat Türk su ürünleri sektörünün ihracatında 7 yılda yüzde 10 paya ulaşınca dünya devi havayolu şirketleri Türk balığını indirimli fiyatlarla taşımak için sıraya girdi.

Türkiye'nin su ürünleri ihracatının yüzde 73'ünü üyelerinin gerçekleştirdiği Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, balıkçılığın başkenti Bodrum'da Su Ürünleri Sektör Değerlendirme Toplantısında bir araya geldi. Türkiye'nin su ürünleri ihracatında hava kargonun payının her geçen yıl artarak 2017 yılı sonunda toplam ihracatta yüzde 10 paya ulaştığını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan hava kargo ile ilgili yürüttükleri çalışmaları şöyle özetledi:

"Turkish Cargo yeni uçaklar alıyor. Yeni destinasyonlar devreye girecek. İzmir - New York arasında hava kargo seferlerinin başlaması için görüşüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu seferler başlayacak. Bunun yanında Luftansa, Atlas Global ve Pegasus Havayolları kargo fiyatlarını düşürdü. Emirates ile toplantı yaptık. Türkiye planları olduğunu söylediler, UPS Türkiye için rekabetçi fiyat vermek istiyor. Hava kargo sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracatımız 2013 yılında 11 milyon dolar iken 2017 yılında 35 milyon dolara yükseldi."

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYOR

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden biri olan Su Ürünleri Sektörü 2018 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefliyor. 2000 yılında 60 milyon dolar olan ihracatını her yıl düzenli olarak arttırarak 2017 yılında 856 milyon dolara yükselten Su Ürünleri Sektörü 2018 yılında 1 milyar dolar barajını geçmek için güçlerini birleştirdi.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin, en genç, en hızlı büyüyen ve en dinamik sektörlerden biri olduğunu bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, 2017 yılında ICCAT (Uluslararası Atlantik Okyanuslarını Koruma Komisyonu) Toplantısında Türkiye'nin orkinos kotasında artış olduğunu bu sayede 100 milyon dolarlık artış beklediklerini kaydetti.

ALABALIK İÇİN AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN HEYET GELİYOR

Türk balıkçılık sektörünün Avrupa Birliği nezdindeki alabalık soruşturmasının olduğunu hatırlatan Kızıltan şöyle devam etti: "Yüzde 8.5 verginin kaldırılması için Nisan ayında Avrupa Birliği'nden heyet gelecek, firmaları ziyaret edecek. tezlerimizi kabul ettirirsek verginin kaldırılması ya da oranın düşmesi mümkün olacak."

TÜRK BALIKLARININ NORVEÇ SOMONUNDAN ÜSTÜN OLDUĞU ANLATILACAK

Türk balıkçılarının somon ile mücadelesini devam ettirdiği bilgisini paylaşan Kızıltan, "Norveç'in somon ile ilgili çok büyük propagandası var. TV'de, sinemalarda, bizim balıklardan daha üstün olduğu algısı yaratılmak isteniyor. Biz de buna karşı Türk balıklarının başta omega3 olmak üzere besinsel değerlerinin somunun gerisinde olmadığını paylaşan tanıtan kampanyalar yapacağız. Bilim adamlarından ve popüler isimlerden yararlanacağız" şeklinde konuştu.

"DÜNYA SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA PAYIMIZI YÜZDE 2-3'E ÇIKARMALIYIZ"

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Türkiye'nin dünya su ürünleri pazarında yüzde 1'in altında pay aldığını, bu payın yüzde 2-3'e çıkarmamız gerektiğini dile getirdi. Demir, "Su ürünlerinde dünya genelinde avlanma azalıyor, yetiştiricilik artıyor. Türk ihracatçılarımız çok yetenekli, ihracatımıza bu sektörün katkılarının artacağına inanıyoruz" dedi.

"Devlet yardımlarında çok revizyonlar yaptık. gerek istenen belgelerin azaltılması, gerekse ödemelerin hızlandırılması yönünde son 1 yılda iyileştirmeler yapıldı" şeklinde konuşan Demir, "Su ürünleri sektörü protein kaynağı çok önemli bir sektör temel protein kaynağı olduğu için su ürünleri sektörünün deniz ürünleri sağlıklı ürünler olarak tüm dünyada revaçta. İhracat 1 milyar dolara yaklaşmış durumda. Ben Japonya'da görev yaptım. Su ürünlerini tanıma fırsatı buldum. Japonya su ürünleri tüketiminde başta geliyor. Biz de haftada 2 kez mutfakta tüketilirken, onlarda günde iki kez tüketiliyor. ICCAT'ta kota artması su ürünleri sektörü açısından çok önemli bir gelişme. Bu ihracatta bir ivme meydana getirecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Balıkçılık Sektörü 1 Milyar Dolar İhracata Koşuyor

Balıkçılık Sektörü 1 Milyar Dolar İhracata Koşuyor

Kaynak:IHA