Balıkçılıkta Avrupa Birliği- Türkiye Diyaloğu Güçleniyor Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı

Balıkçılıkta Avrupa Birliği- Türkiye Diyaloğu Güçleniyor Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile İtalyan Halieus Balıkçı Kooperatifleri Birliği bir araya geldi ve sürdürülebilir balıkçılık konusunda ortak çalışmalar yürüttü.

“Balıkçılıkta Avrupa Birliği- Türkiye (AB-TR) Diyaloğu Güçleniyor” Projesinin kapanış toplantısı Çayeli Grand Çavuşoğlu Otelde yapıldı. Proje, balıkçılık sektörünün ekonomik ve çevresel devamlılığını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği Bakanlığından 147.000 avro finansal destek aldı. 

Bu kapsamda Rize Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği ile İtalyan Halieus Balıkçı Kooperatifi karşılıklı çalışmalar yürüterek endüstriyel balıkçılık eğitimleri verildi. 

15 Şubat 2016 tarihinde start alan proje 1 (bir) yıl boyunca devam etti. Proje kapsamında Rize’de kurulu bulunan Rize İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliğinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi için Web sitesi kuruldu, tanıtım faaliyetleri hayata geçirildi, logo tasarımı tamamlandı. Bunların yanı sıra İtalya ile karşılıklı çalışma programları ve ziyaretler gerçekleştirildi. Yine Birlik Avrupa’daki benzer Üretici Birlikleri ile iletişim ağlarıyla birbirine bağlandı. Yine proje kapsamında Karadeniz’de sürdürülebilir balıkçılık için ihtiyaç bulunan Üretim ve Pazarlama Planı Türkiye denizleri için ilk defa hayata geçirildi. Projede Birlik ortaklarının üretimlerinin takibi için bir elektronik izleme sistemi de oluşturuldu. 

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(6).jpg

Kapanış toplantısına; Rize Valisi Erdoğan Bektaş, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çayeli Kaymakamı Oğuz Şenlik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erhan Kavaz, Rize Sosyal Etüt ve Proje Müdürü V. Esra Alemdaroğlu, Halieus Proje Sorumlusu Gabriele Verginelli, RTEÜ öğretim üyeleri, birlik üyeleri ve balıkçılar katıldı.

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(1).jpg

Rize İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Oğuz’un selamlama konuşmasıyla başlayan programda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Rize’nin balıkçılık potansiyelinden bahsetti.

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(2).jpg

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(3).jpg

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman konuşmasında üniversitenin uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği projelerden ve özelde Su Ürünleri Fakültesi’nde yapılan çalışmalardan söz ederek, bundan sonra Rize’deki Sivil Toplum Örgütleri’ne, balıkçılığa ve diğer sektörlere üniversitenin verdiği desteğin artarak devam edeceğini belirtti.

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(4).jpg

Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise, Rize’deki balıkçılık potansiyelinin önemli bir düzeyde olduğunu ancak yeterli olmadığını ve bu konuda dinamiklerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(5).jpg

Açılış konuşmalarının ardından “Balıkçılıkta AB-TR Diyaloğu Güçleniyor Projesi”nin Koordinatörü Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç, proje süresince gerçekleştirilen faaliyetleri anlatan bir sunum yaptı.

Projenin kapanış toplantısında gerçekleştirilen panelde Uluslararası Üretici Birlik Uzmanı Paolo Guerriero ile AB Bakanlığı Balıkçılık Uzmanı Emre Akyüz, Türkiye’de ve Dünyada Balıkçı Üretici Birliklerinin konumu ve sürdürülebilir balıkçılık için yaptıkları faaliyetler ile ilgili konuşmalarını gerçekleştirdi.

Soru ve cevap kısmıyla sona eren programda Rize Valisi Erdoğan Bektaş ile Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman günün anısına panelistlere hediye takdiminde bulundu.

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(7).jpgbalikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(9).jpgbalikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(10).jpgbalikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(11).jpg

balikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(12).jpgbalikcilikta-ab-tr-diyalogu-gucleniyor-projesi-(13).jpg