Balıkesir'de Grizu: 17 ölü

Balıkesir'de Grizu: 17 ölü
Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de bir kömür ocağında meydana gelen göçükten 19 işçinin yaralı olarak kurtarıldığı öğrenildi.

Dursunbey Belediye Başkanı M. Ruhi Yılmaz, Odaköy'de Şentaş Madencilik'e ait kömür ocağında saat 18.00 sıralarında patlama meydana geldiğini, ilk belirlemelere göre 51 işçinin göçük altında kaldığını söyledi.

Yılmaz, "Göçük altında kalan 51 işçiden 19'u yaralı olarak kurtarıldı. Aldığımız ilk bilgilere göre ölen yok. Şu anda yaralılardan 3'ü Dursunbey Devlet Hastanesi'ne ulaştı. Ağır yaralılar Balıkesir'e sevk edilecek. Maden ile hastane arası yaklaşık 45-50 dakikalık yol. Doktordan aldığımız bilgiye göre, hastaneye ulaştırılan ilk 3 işçinin durumları biraz ağır. Vücutlarında fazla yanık olduğunu söylediler. 32 civarında kişi enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Ne kadar derindeler bilemiyorum. Yalnız ölü olmadığını söyleyebilirim. Öyle ümit ediyoruz. 3,5 sene önce de aynı ocakta 17 kişi vefat etmişti. İnşallah bunda ölüm olmaz diye bekliyoruz" diye konuştu.

Dursunbey Devlet Hastanesine getirilen 9 işçiden biri hayatını kaybetti.  Maden ocağından 3 kişinin cesedi çıkarıldı.

Dursunbey Devlet Hastanesi Başhekimi Harun Armağan, yaptığı açıklamada, maden ocağından 9 işçinin hastaneye getirildiğini, bunlardan yüzde 20-60 arası yanık olan 6'sının, Balıkesir'deki Devlet hastanelerine sevk edildiğini söyledi. Armağan, hastaneye getirilen işçilerden birinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Hayatını kaybeden işçinin kimliği belirlendi. Alınan bilgiye göre, maden ocağından ağır yaralı halde Dursunbey Devlet Hastanesi'ne getirilen Engin Tanrıkulu, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Yaralı işçilerden Davut Yaren, Talat Tanrıkulu, Celal Açık, Ali Avcı Karaca, Mehmet Davran ve soy ismi belirlenemeyen Ömer adlı işçinin tedavileri Dursunbey Devlet Hastanesinde sürüyor. Diğer yaralılar Mehmet Demirel, İbrahim Aslan, İbrahim Kahraman, İsmail Yaren, Ramazan Can, Arif Bozdemir, Hasan Hüseyin Karaca, Ramazan Fidan ve Mehmet Demirel ise Balıkesirdeki hastanelere sevk edildi.

MADEN SAHİBİ KONUŞTU

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının sahibi Erhan Ortaköylü, ''Şehitlerimiz var ama sayısını bilemiyorum'' dedi. Ortaköylü, maden alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, göçük öncesi 49 kişilik vardiyada 46 işçinin işbaşı yaptığını, 3 işçinin ise işe gelmediğini söyledi. Gaz yanmasının, 500 metre derinliğindeki madenin 250'inci metresi civarında meydana geldiğini belirten Ortaköylü, yanmanın meydana geldiği bölgeden kapıya doğru bölümdeki işçilerin, kendi imkanlarıyla ocaktan çıktığını, ilk müdahalesi maden alanında yapılan yaralıların, ambulansla Dursunbey Devlet Hastanesi'ne gönderildiğini anlattı.

Ortaköylü, şu anda madende 8-10 kişinin mahsur kaldığını tahmin ettiklerini, bu işçilerin kurtarılması için çalışmaların aralıksız sürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti: ''Akşam saat 18.00'de madende kaza olduğu haberini aldım. Sorumlu arkadaşlara ulaşmaya çalıştım. Telefonlarla ulaşamadığım için derhal ocağa geldim. Burada bir gaz yanması olmuş. Yanmanın olduğu bölümden kapıya yakın yerde bulunan arkadaşlar, sağ olarak madenden çıktılar. Madenin daha dip bölümündeki 8-10 arkadaşımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Küçük bir kaza değil. Allah kimsenin başına vermesin ama biz madenciler bununla yaşamak zorundayız. Ocaktaki arkadaşlarımıza ulaşmak için kendi ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Şehitlerimiz var ama sayısını bilemiyorum.''

Bu arada, bölgeye gelen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük ve diğer yetkililerden bilgi aldı. Göçük altındaki işçilerin yakınlarının maden alanındaki endişeli bekleyişleri ise sürüyor.

BAKAN BÖLGEYE GİDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, grizu patlamasının meydana geldiği Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağına giderek incelemelerde bulunacağı bildirildi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'la telefonla görüşüp olay hakkında bilgi alan Dinçer'in, önümüzdeki saatlerde bölgeye gitmesi bekleniyor.

Bakan Dinçer, ayrıca, Bursa İş Teftiş Kurulu yetkililerine de bölgeye gitmeleri yönünde talimat verdi.

Odaköy'de özel bir işletmeye ait maden ocağında saat 18.00 sıralarında grizu patlaması meydana gelmişti.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, ''Bana verilen ilk bilgi, gaz patlaması olduğu şeklinde'' dedi. Vali Arslan, yaptığı açıklamada, Odaköy'de özel bir işletmeye ait maden ocağında patlama olduğunu duyar duymaz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Afet Acil Durum Başkanlığı'na bilgi verdiklerini söyledi. Balıkesir'den bir kurtarma ekibini hemen olay yerine gönderdiklerini belirten Arslan, şunları kaydetti: ''Ekipler olay yerine ulaşıyorlar. Bana verilen ilk bilgi, gaz patlaması olduğu şeklinde. İçerdeki kişi sayısıyla ilgili net bilgi yok. Madende 50-51 kişi çalışıyormuş ama bunların bir kısmı patlama sırasında dışarıdaymış. Bu nedenle içerdeki kişi sayısını şu an için net değil.''

SON DAKİKA HABERİ

ÖLÜ SAYISI 17

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen patlama ve sonrasında oluşan göçükte toplam 17 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ocakta arama-kurtarma çalışmalarının sona erdiği kaydedildi.

AYNI OCAKTA 2006 YILINDA 17 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması olan madende, 2006 yılında 17 işçi hayatını kaybetmiş, 7 işçi de yaralanmıştı.

Alınan bilgiye göre, Şen Madencilik Sanayici ve Ticaret A.Ş'ye (Şentaş Madencilik) ait Odaköy'deki kömür ocağında, 1 Haziran 2006'da grizu patlaması yaşanmıştı.

Meydana gelen patlamada, 17 işçi hayatını kaybetmiş, 7 işçi de yaralanmıştı. Olaydan bir gün sonra Manisa'nın Soma ilçesindeki Ege Linyit İşletmesi'nden gelen 5 kişilik bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucunda, maden ocağında havalandırmanın yeterli olmadığı ve patlamaya antigrizu özelliği taşımayan elektrik kablolarının neden olduğu bildirilmişti.