Banka Kanununda Sona Doğru

Banka Kanununda Sona Doğru
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Banka kartı aidatları konusunda, Kim bu ülkede hizmet üretiyorsa yaptığı hizmetin karşılığını alma hakkı olduğunu söyledi

Bakan Hayati Yazıcı, Bankaların tüketicilerden aldığı ücretleri kaldıracağız diye bir iddialarının olmadığını belirtti. "Tüketicilerin banka aidatları ile ilgili şikayetleri konusunda yaptığı açıklamada, "4077 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunla ilgili çalışma yürütüyoruz. Ağustos 2012'de kamuoyu ile paylaştık. Çok geniş kesimi ilgilendiren bir yasa. 75 milyon tüketici insan. Yasa düzenlemesi içerisinde hizmet üreten, para ticareti yapan, finansman, imkan sağlayan bankaların ayrı özel bir durumu var. Bankalar faiz gelirleri dışında 31 kalem isim altında gelir elde ediyorlar.

'Biz bunların hepsini kaldıracağız'. Böyle bir iddia ile ortaya çıkmış değiliz. Kim bu ülkede hizmet üretiyorsa yaptığı hizmetin karşılığını alma hakkı var. Dolayısıyla banka yaptığı hizmetin karşılığını alacak. Bizim buradaki duruşumuz, tüccar basiretli, tüketici de bilinçli olması lazım. Hizmet üretme ismi altında hiç kimsenin bir başkasının saffetinden bir istifade, sömürüye dönük uygulama içerisinde olmaması gerekiyor.

Burada 'bankalar kötü, hep yanlış yapıyor, tüketici her alanda haklı' gibi bir duruşumuz yok. Hak ve nesafet ölçüleri içerisinde bir kanun taslağı hazırladık, tartışmaya açtık. Önümüzdeki günlerde taslak tamamlanır. Çok geniş katılımla hazırlanan bir tasarı. Hala süreçleri tartışılıyor. Bunun paydaşları görüşlerini bildiriyor. Bunu da 2013 yılının ilk çeyreği içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunar, Meclis'e taşırız."