Bankaları Üzecek Haber

Bankaları Üzecek Haber
Merkez Bankası, piyasayı hareketlendirmek için verdiği gecelik faiz miktarını düşürdü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunu sınırlı oranda indirdi.

Özel ve devlet bankalarının tümü mesai saatlerinin sonlanmasının ardından hesaplarında bulunan paraları Merkez Bankası'nın hesaplarına aktarıyor ve bu paralar üzerinden bir gecede yüksek oranlarda faiz alıyorlar.

Hal böyle olunca da bankalar, gece yatırılan para haricinde normal zamanlarda da parayı Merkez Bankası'nda yatırıyor ve piyasaya sürmüyor. Bu da doğal olarak piyasada parasal bir sıkıntının yaşanmasına sebep oluyor. Paradan kazanılan para da krize kapı aralamış oluyor.

Bu bağlamda PPK'nın gerçekleştirdiği Ocak ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.5 düzeyinde sabit tutulurken, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'ten yüzde 4.75'e, borç verme faiz oranı yüzde 9'dan yüzde 8.75'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 8.5'ten yüzde 8.25'e indirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 12'den yüzde 11.75'e çekildi.