'Barajın ismi Recep Tayyip Erdoğan olsun'

'Barajın ismi Recep Tayyip Erdoğan olsun'
Eroğlu, 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nın adının Recep Tayyip Erdoğan Barajı olması teklifinde bulundu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nın adının Recep Tayyip Erdoğan Barajı olması teklifinde bulunarak, ''Çünkü bu baraj, Türkiye'de öz kaynakla, yerli müteahhit ve mühendislerle Türkiye'de en hızlı bitecek olan barajdır ve tamamen kendi eserimiz olacaktır'' dedi.
 
Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 12.12.2012 tarihine özel olarak ''12.12.12'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde'' adıyla Voleybol Federasyonu Spor Salonu'nda gerçekleştirdiği programda yaptığı konuşmada, bugün 112 tesisi halkın hizmetine sunmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını dile getirdi.
 
Bu tesislerin küçük tesisler olmadığını belirten Eroğlu, ''26 baraj, 2 gölet, 30 büyük sulama tesisi, 26 özel sektör tarafından inşa edilen HES, 9 şehrin içme suyu tesisi, 4 büyük taşkın koruma tesisi, Antalya Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi, şehir ve bal ormanları ile orman içi dinlenme yerleri, orman yolları, meteoroji istasyonları ve radarları, milli parklar vesaire 112 tesisin açılışını gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
 
Bu tesislerin toplam maliyetinin 16 milyar lira olduğunu vurgulayan Eroğlu, daha önce böyle bir şey olmadığını ve bugünün tarihe bir milat olarak geçeceğine inandığını belirtti.
 
Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve toplu açılış merasimleri düzenlediklerini ifade eden Eroğlu, 300 tesisin daha önümüzdeki zaman içinde açılışlarının yapılacağını aktardı.
 
Eroğlu, 10.10.2010 tarihinde 110, 11.11.2011 tarihinde ise 111 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatarak, bugün de 112 tesisi açmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı çalışanlarıyla gurur duyduğunu, çalışanların destan yazdığını ve zamanla yarıştıklarını dile getiren Eroğlu, ''Zaten bakanlığımızın sloganı; 'Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor'. Dolayısıyla temel atarken ilk defa açılış tarihi ve saatini verme alışkanlığını biz getirdik Türkiye'ye'' ifadesini kullandı.
 
DSİ Genel Müdürlüğü'nün şu ana kadar bin 215 dev tesisi hizmete sunduğunu hatırlatan Eroğlu, baraj yapmanın çok zor bir iş olduğunu ifade etti.
 
Açılışı yapılacak olan Deriner Barajı'nın 249 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olduğunu ve yılda 2.2 milyar kilovatsaat enerji üreteceğini aktaran Eroğlu, bundan sonra da Türkiye'nin en yüksek barajının, 270 metre yüksekliği ile Yusufeli Barajı olacağını anlattı.
 
Eroğlu, ''270 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı, sizin affınıza sığınarak söylüyorum. Onun ismi müsaadenizle Recep Tayyip Erdoğan Barajı olsun. Çünkü bu baraj, Türkiye'de öz kaynakla, yerli müteahhit ve mühendislerle Türkiye'de en hızlı bitecek olan barajdır ve tamamen kendi eserimiz olacaktır'' dedi.
 
-''Türkiye'nin hidroelektrik potansiyeli yılda 165 milyar kilovatsaatten daha fazla''-
 
Türkiye'nin hidroelektrik enerji santralleri ile baraj ve göletlerini yapma mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Eroğlu, ülkenin hidroelektrik potansiyelinin yılda 165 milyar kilovatsaatten daha fazla olduğunu dile getirdi.
 
Eroğlu, 2003 yılında, bu büyük potansiyelin sadece 26 milyar kilovatsaatinin kullanılabildiğini, bunu özel sektörle birlikte 67 milyar kilovatsaate yükselttiklerini söyledi.
 
Bakan Eroğlu, ''Sadece hidroelektrik santrallerden elde ettiğimiz enerji ile yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık daha az bir doğalgaz alımı gerçekleşiyor'' ifadesini kullandı.
 
Eroğlu, 2003 yılında ilk defa su kullanma hakkı anlaşması ile özel sektörü de devreye soktuklarını anımsatarak, özel sektörün şu ana kadar yaklaşık bin 500 hidroelektrik santrale talip olduğunu, özel sektörün yapacağı yatırım toplamının 65 milyar doları bulduğunu kaydetti.
 
Özel sektörün açtığı tesislerle yaklaşık 6 bin megavat güçte 22 milyar kilovatsaatlik bir hidroelektrik santralinin devreye alındığını aktaran Eroğlu, bu sistemin diğer ülkelere de örnek olduğunu belirtti.
 
-''Melen Projesi İstanbul suyunun sigortası''-
 
Türkiye'nin yarı kurak bir iklim bölgesinde olduğunu, sulama yapılmadan mahsul almanın mümkün olmadığını dile getiren Eroğlu, tarımda dünya lideri olmak için tarımda sulamaya ilişkin projelerin bitirilmesi gerektiğini anlattı.
 
Eroğlu, 10 yılda 18 milyon dekar alanda modern sulamayı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, GAP, DOKAP ve Konya Ovası'na ilişkin projeleri bitireceklerini ifade etti.
 
İptidai sulamadan, kapalı sulama sistemlerine geçildiğini ve yüzde 40 tasarruf sağlandığını anlatan Eroğlu, Pazar günü, Konya'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Bağbaşı Barajı, 17 bin 34 metre uzunluğundaki Mavi Tünel ve diğer tesislerin açılışının yapılacağını söyledi.
 
İçmesuyu konusundaki projeleri dile getiren ve şu ana kadar 58 yerleşim yerinin içmesuyu probleminin çözüldüğünü anlatan Eroğlu, bu konudaki çözümlerinin günü birlik ve geçici değil, çözümlerinin 2050-60-70 yılına kadar olduğunu belirtti.
 
Melen Projesi'nin de İstanbul suyunun sigortası olduğunu ve 2070 yılına kadar İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacağını dile getiren Eroğlu, İzmir'de Gördes Barajı'ndan su ulaştırdıklarını anlattı. Eroğlu, ''Susuz hiçbir şehir, hiçbir ev bırakmayacağız Allah'ın izniyle'' diye konuştu.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su taşınmasına ilişkin projeyi de anlatan Eroğlu, bunun bitiş tarihini de 7 Mart 2014 tarihinde saat 12.59 olarak planladıklarını ve bu projeyi bitirmenin de mutluluğunu yaşayacaklarını söyledi.
 
-''Orman Teşkilatı ile gurur duyuyorum''-
 
Bütün dünyada orman varlığı azalırken, Türkiye'de bunun arttığına dikkati çeken Eroğlu, bu nedenle Orman Teşkilatı ile gurur duyduğunu ifade etti.
 
Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında, 2.3 milyon hektar alanda çalışma yapılmasının planladığını ancak şu anda bu hedefin aşılarak, 2 milyon 420 bin hektar alanda çalışma gerçekleştirildiğini ve 2 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydetti.
 
Geçmişte yılda 70 bin hektarlık bir alanda çalışma yapılırken, bu yıl 500 bin hektarlık alanda çalışma yaparak rekor kırdıklarını belirten Eroğlu, yılda 75 milyon olan fidan üretimini ise 700 milyona çıkarttıklarını anlattı.
 
İleri teknolojiyi kullanan bakanlıklar arasında ön sırada bulunduklarını kaydeden Eroğlu, orman yangınları sırasında yapılan çalışmaları makam odasından takip edebildiğini aktardı.
 
Meteorolojide de çok büyük hamleler yaptıklarını ve tahmin oranının yüzde 90'ın üzerine çıktığını dile getiren Eroğlu, Hazar Denizi'nden Cebelitarık Boğazı'na kadar denizlerle ilgili hava tahminlerinin yapıldığını anlattı.
 
-Eski Bakanlardan Recai Kutan-
 
Eski bakanlardan Recai Kutan ise 1952 yılında DSİ Gelen Müdürlüğü'nde çalışmaya başladığını anımsatarak, o tarihten bugüne su ve toprakla ilgili çalışmaların içerisinde olduğunu söyledi.
 
Adana'da 1950'li yıllarda yapılan Seyhan Barajı'nın projesinin yabancılar tarafından hazırlandığını anlatan Kutan, ''Şimdi Seyhan Barajı yüksekliğindeki bir barajı, Veysel Eroğlu kardeşimin gayreti ile bitiyor. Emin olun kamuoyu böyle bir barajın bittiğinden haberdar olmuyor. Çünkü iyice ufaldı, ölçüler değişti'' dedi.
 
Bugün açılışı yapılacak tesislerin çok önemli olduğunu belirten Kutan, bu tesisler bittiğinde Türkiye'de ekonomik, sosyal ve siyasi bakımdan büyük değişikliklerin meydana geleceğini dile getirdi.
 
Malatya'da açılacak iki barajdan birine kendisinin adının, diğerine de 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın adının verildiğini aktaran Kutan, bu nedenle Başbakan Erdoğan'a ve Bakan Eroğlu'na teşekkür etti.
 
112 tesisin açılışına hiç şaşırmadığını ifade eden Kutan, geçmişte de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı, Veysel Eroğlu'nun da İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde gerçekleştirilen projelerle, adeta Kerbela'ya dönen İstanbul'un su sorununun önemli ölçüde çözüldüğünü kaydetti.
 
Konuşmaların ardından, Artvin, Malatya, Diyarbakır, Antalya, Aydın, Sinop ve İstanbul ile canlı bağlantılar kurularak buralardaki açılışlar gerçekleştirildi.
 
Daha sonra Başbakan Erdoğan ile Bakan Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, milletvekilleri, iş adamları ve bürokratlar sahnede hep birlikte kurdele kesti.