Baro başkanına öyle bir soru sordu ki

Baro başkanına öyle bir soru sordu ki
Meslekten ihracı istenen Yargıçlar ve Savcılar Birliği Vakfı (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Osman Kaçmaz'a İzmir Barosu'ndan destek geldi.
Meslekten ihracı istenen Yargıçlar ve Savcılar Birliği Vakfı (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Osman Kaçmaz'a, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği'nin ardından İzmir Barosu da destek verdi.

Açıklamalarıyla kritik davalarda yargıyı etkilediği iddia edilen Eminağaoğlu ile 'görevi kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlâl etmekle suçlanan Kaçmaz'a açık destek veren İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 2006 yılında meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya neden destek vermedikleri sorusuna ise, "Öyle bir kesin tutumumuz yok. Gerekirse onunla ilgili de basın açıklaması yaparız. Hiç fark etmez bizim için."
cevabını verdi.

İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen ve Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir Adliyesi'ndeki baro binasında bir basın toplantısı düzenledi. Haberlerden Yargıtay'ın, adliyelerin, hakim ve savcıların teknik takibe alındığını üzülerek öğrendiklerini ifade eden Sökmen, yürütme organı olan Adalet Bakanlığı'nın girişimiyle önemli sayıda hakim ve savcı hakkında hukuka aykırı biçimde dinleme ve izleme kararları alındığını, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca adliye ve Yargıtay'ın telefonlarının dinlendiğini iddia etti. Anayasa'nın 37. maddesinde, "Hiç kimse, kanunun tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz." dendiğini aktaran Sökmen, buna rağmen Adalet Bakanlığı tarafından 1. sınıf yargıçların özel yetkili savcılarca sorgulanmasının talep edildiğini söyledi.

Özdemir Sökmen açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun cumhuriyet mitinglerine katıldığı, yargı bağımsızlığını savunduğu ve cumhuriyet devrimine sahip çıktığı için meslekten ihracının istendiği, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sayın Osman Kaçmaz'ın da Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yargılanması yolunu açtığı için meslekten ihracıyla birlikte hakkında kovuşturma açılmasının istendiği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in teknik takibe alındığı öğrenilmiştir."

İzmir Barosu Başkanı Sökmen, Eminağaoğlu ve Kaçmaz'a verilen desteğin, 2006 yılında meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya'ya neden gösterilmediği sorusunu ise şöyle cevapladı: "Hakim ve savcıların görevden alınması, doğrudan doğruya HSYK'nin elinde. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da olduğu sürece oradan doğru düzgün kararların çıkması mümkün değil."
 
Sökmen, "Meslekten atılan Sarıkaya'ya destek vermemenizin bir sebebi var mı?" sorusuna karşılık da, "Öyle bir kesin tutumumuz yok. Gerekirse onunla ilgili basın açıklaması da yaparız. Hiç fark etmez bizim için. Hukuka karşı çıkan herkesin karşısında biz varız." diye konuştu.