Başbakan Davutoğlu, İdam Tartışmalarına Son Noktayı Koydu

Başbakan Davutoğlu, İdam Tartışmalarına Son Noktayı Koydu
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Özgecan'ın öldürülmesiyle ilgili "idam" tartışmalarıyla ilgili, "Bu konuda hiçbir ceza, böyle bir suçun karşılığı değil" şeklinde konuştu.

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamayı Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç yerine Başbakan Davutoğlu yaptı.

Toplantı sonrası Pakistan'a gidecek olan Başbakan Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda kameraların karşısına geçti. Davutoğlu'nun gündeminde vahşice katledilen Özgecan Aslan vardı. Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından kamuoyunda "idam veya hadım" gibi tartışmaların yaşandığının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu, bir gazetecinin, "Özgecan Aslan’ın öldürülmesinin ardından idam ve hadım konusundaki tartışmaları’ sorması üzerine, "Bu öylesine bir vahşet ki yaşadığımız travma o kadar yoğun ve derin bir travma ki. Özgecan hepimizin kızıdır. Hepimiz bu olaydan etkilendik. Bu konuda hiçbir ceza böyle bir suçun karşılığı değil. İnsanlık vicdanını ötesinde bir suçtan bahsediyoruz. O açıdan bu yaklaşımı hepimiz paylaşıyoruz. Ancak, bu konularda adaletimizin vereceği ceza en şiddetli ceza olacaktır. Nihai karar yargıya aittir. Son yaptığımız düzenlemelerle, bunun kapsamını ve müeyyidesini, cezalarını ağırlaştırdık. Burada da muhtemelen en sert ceza verildiğinde ağırlaştırılmış müebbet hapis, indirime tabi olmayacak şekilde, 36 yıl, hücre hapsi olmak da dahil üzere bir ceza söz konusu. Bugünkü altyapı ve hukuki çerçevede en sert cezayı bu saldırganların hakettiğine inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bütün vatandaşlara çağrıda bulunan Başbakan Davutoğlu, "Hepimizin bu meselenin ortak bir mesele olduğu bilinciyle hareket etmemiz lazım. Tedbiri alırız, bu konuda en şiddetli cezalar verilebilir ama esas itibarıyla ev ortamından başlamak üzere, eğitimde ve heryerde şiddet kültürüne karşı yeni nesillere bilinçlendirmektir. Bu konuda toplumsal seferberlik yapmayı düşünüyoruz. Toplumun her katmanını bütün şiddet kültürünün yok edilmesi için çok geniş kapsamlı bir faaliyet temposu içine gireceğiz" diye konuştu.