Başbakan Erdoğan: 150 Yıllık Rüya Gerçekle Buluştu

Başbakan Erdoğan: 150 Yıllık Rüya Gerçekle Buluştu
Marmaray Projesi açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Marmaray Projesi’nin sadece iki kıtayı birleştirmekle kalmadığını belirterek “Marmaray 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturuyor. Tarih ile bugünü, bugün ile geleceği buluşturuyor." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray Projesi’nin Türk milletini, inandığı zaman neleri yapabileceğini göreceği bir iman ile buluşturduğunu belirterek, “Bizi sevsin ya da sevmesin, bizi beğensin ya da beğenmesin, bize oy versin ya da vermesin her bir kardeşim gönül rahatlığı içerisinde bu büyük yatırımla gurur duysun” dedi.

Marmaray Projesi açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine projenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Marmaray Projesi’nin anlamlı bir günde hizmete açıldığını belirten Başbakan Erdoğan, “Bugün Cumhuriyet’in 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray’ı 29 Ekim’de özellikle bugün açmak istedik. Zira bugün bu büyük proje ile hem cumhuriyetimizi yüceltiyor, hem de demokratik bir cumhuriyetin istikrar içerisinde, güven içerisinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini ispat ediyoruz. Bu kardeşiniz de bu şehirde doğdu, bu şehirde büyüdü, şimdi de Üsküdar’da yaşıyor. Bugün yaşadığımız bu büyük gurur İstanbul’umuzun gururudur. Bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda cumhuriyetimizin, demokrasimizin birlik ve kardeşliğimizin gururudur” dedi.

Türkiye’nin cumhuriyetin 10. yıl dönümünde inşa ettiği demir ağlarla bugüne kadar gurur duyduğunu söyleyen Erdoğan, “O izi takip ederek kazanımlara yenilerini ekleyerek demir ağları, karayolu ağlarını, havayolu ağlarını kat kat arttırarak 90. yılında benzer bir gurur ve şuurla idrak ediyoruz. Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Gazi Mustafa Kemal’in buradan Samsun’a ulaşmak için kırık dökük gemiyle Karadeniz’in çılgın dalgalarıyla mücadele etmiş ve Samsun’a ulaşmıştı. Kurtuluş savaşımızı kağnılar üzerinde cephane taşıyarak zafere ulaştırdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin” diye konuştu.

Cumhuriyet’e giden yolda edinilen tecrübelerle hükümet olarak 11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken biz 17 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırımlar üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de birbirleri ile buluşturduk. Hızlı tren hatlarıyla herkesin binmesini sağladığımız uçaklarla uzakları yakın ederken, doğuyu batıyla kucaklaştırdık. Göreve geldiğimizde Türkiye’de 26 havaalanı vardı. Bugün 50 havaalanını aşmış durumdayız Cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağları ile ayağa kaldırma noktasında olmadık, aynı zamanda kardeşlik, birlik ve dayanışma ağları ile, adalet, eşitlik, demokrasi ağları ile adeta nakış nakış işleyerek daha büyük bir yapıya kavuşturduk” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan Marmaray Projesi’nin sadece iki kıtayı birleştirmekle kalmadığını belirterek şunları söyledi:“Marmaray 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturuyor. Tarih ile bugünü, bugün ile geleceği buluşturuyor. Marmaray bu aziz milleti özgüveni ile, inandığı zaman neleri yapabileceğini göreceği bir iman ile buluşturuyor. Marmaray kıtaları olduğu kadar insanları, ülkeleri ve halkları birbiri ile kucaklaştırıyor. Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray İstanbul’un olduğu kadar İzmir’in, Trabzon’un Diyarbakır’ın projesidir. Az önce Japon Başbakanı Abe güzel bir şey söyledi. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur. Marmaray Pekin’den Tokyo’dan Londra’ya kadar inşallah tüm dostlarımızın projesidir. Bir barış bir dayanışma projesidir. Şimdi Japonya ile başka bir adımı daha atıyoruz. O adımda inşallah Sinop’taki nükleer enerji projesini Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz.

Marmaray inanıyorum ki yolcuları olduğu kadar sevgiyi muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.”

2015 yılında otomobillerin kullanacağı tüp geçişin de bitirileceğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, 3. köprünün de yine aynı tarihte bitirileceğini ifade etti.

Bu projelerin iktidarın İstanbul’un için neler yaptığını ortaya koyduğunu anlatan Erdoğan, “Biz Marmaray’ı İstanbul’un ve Türkiye’nin tarihine yaraşır şekilde barışın, sevginin, dostluk ve kardeşliğin üzerine inşa ettik. Bizi sevsin ya da sevmesin, bizi beğensin ya da beğenmesin, bize oy versin ya da vermesin her bir kardeşim gönül rahatlığı içerisinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz bu büyük projeyi başlatan ve tamamlayan olduk ama biliniz ki 150 yıl önce hayalini kuranlar bugün bu şehirde aynı ülkede yaşayana kadar herkes bu tabloda pay sahibidir. Marmaray milletimizin eseri, ülkemizin eseridir. İstanbullu da inşallah hızlı trenle yıl sonuna kadar kavuşturacağız. Sivas, Bursa, İzmir’i de hızlı trenle tanıştıracağız. Cumhuriyet’imizin 90. kuruluş yıldönümü Marmaray ile taçlandırırken, 100. kuruluş yıldönümünü daha büyük yatırımlarla kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

Marmaray projesinin teknik özelliklerinden de bahseden Erdoğan, şunları söyledi: “Marmaray ters yöne iki akıntının olduğu boğazda, batırma tüp tüneli ile yapılma özelliğini taşıyor. Dünya medyası ve otoriteler projeyi en başından beri yakından izlediler. Marmaray, inşasındaki titizlikle, ince işçilikle, sağlamlığı ile bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri, mimari şaheser oldu. Azami çevre hassasiyeti ile hareket ettik. Balıkların yumurta dönemine engel olmayacak şekilde yaptık. Tarihi bulguları ortaya çıkardık ve 35 binden fazla tarihi eseri medeniyet tarihine kazandırdık. İki kıta yolculuk süresine sade 4 dakikaya indiriyoruz. 13.5 kilometre uzunluğu ile Ayrılıkçeşme - Kazlıçeşme arasındaki yolculuk süresi kısalıyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıyabilecek. 63 kilometrelik banliyö hatlarını da devreye alarak raylı ulaşımı dünyaya örnek konuma getireceğiz. Hızlı trene binen bir yolcu İstanbul’a ulaşabilecek, dakikalar içinde boğazı geçip Avrupa’ya gidebilecek. Bu inşaat sürecince çevre esnafı ve burada yaşayanlar rahatsız oldu. Ben Üsküdarlılar diyorum ki ‘hakkınızı helal edin’ Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdu. Sancı çektik ama şimdi de inşallah bu mutluluğu yaşayacağız. Bundan sonra inanıyorum ki sizler de bize ‘Allah Razı olsun’ diyeceksiniz."